Megnyílt a világkiállítás Dubajban, a magyar pavilont Makovecz tanítványa tervezte

Hírek2021. szept. 30.MTI

Nagyszabású megnyitó ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette Dubajban a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott világkiállítás.

Az ünnepségre a szervezők a kultúra és a szórakoztatóipar nagyágyúit sorakoztatták fel. Itt volt Andrea Bocelli világhírű tenor, Andra Day Golden Globe-díjas színésznő, dalszerző és énekes, Ellie Goulding brit énekes, a négyszeres Grammy-díjas Angelique Kidjo és Lang Lang kínai sztárzongorista is.

A világkiállítást hivatalosan Dubaj trónörököse, Hamdán bin Mohammed bin Rasíd Ál Maktúm nyitotta meg, aki egy új kezdetként beszélt az expóról.
Nahján bin Mubárak Ál Nahján, a dubaji kormány expóért felelős főbiztosa kiemelte, hogy a világkiállítás megnyitója egybeesik az ország függetlenné válása és az emírségek egyesítésének ötvenedik évfordulójával.

A látogatók péntek reggeltől kereshetik fel az expót. A belépéshez koronavírus elleni oltási igazolás vagy negatív PCR-teszt szükséges.
A dubaji 1851 óta a 35. világkiállítás, és az első, amelyet a közel-keleti, afrikai és dél-ázsiai térségben és az arab világban rendeznek meg. 438 hektáron 192 ország mutatkozik be.
A magyar pavilon a tíz éve elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtője szellemiségét tükrözi. Az épület, amelyet Makovecz egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezett, belső kupolából és az azt körülölelő külső burokból áll. Központi témája Magyarország gyógy- és termálvízkincsei és jótékony hatásuk bemutatása, így állandó kiállításának fő témája a balneológia.
A magyar pavilont újságírók a dubaji expó 15 legizgalmasabb épülete közé választották. A pavilon azért is különleges, mert ez az egyetlen faszerkezetű épület az egész térségben. Emellett a magyar pavilon az expó 24 hetében várhatóan több mint 35 kulturális rendezvénynek ad majd otthont, és a látogatók több száz magyar kézműves gasztrotermékkel is megismerkedhetnek.

A dubaji világkiállítás 2022. március 31-én zár, a szervezők addig 25 millió látogatóra számítanak, és abban bíznak, hogy az érdeklődők 70 százaléka külföldről érkezik majd, amire egyébként korábban még nem volt példa az expók történetében.