Megostromolták a washingtoni Capitoliumot a tüntetők, négy ember életét vesztette

Hírek2021. jan. 7.MTI

Csaknem négyórányi zavar után biztonságosnak nyilvánították az amerikai törvényhozás épületét, amelyet a Donald Trump távozó elnököt támogató tüntetők ostromoltak meg szerda este, megzavarva az elektori szavazatok hitelesítésének folyamatát. Paul Irving, a képviselőház illetékes tisztségviselője arról számolt be, hogy a hatóságok kiszorították a tiltakozókat a Capitoliumból, a törvényhozók így elhagyhatták az irodáikat. Ezt követően az épület környékéről is kiszorították a tüntetőket a nemzeti gárda részvételével.

A helyzet több televíziós csatorna beszámolója szerint teljesen kaotikus volt a Capitoliumban
Több tüntető behatolt az épületbe, a hatóságok könnygázt vetettek be ellenük és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektoroknak a megválasztott amerikai elnökre, Joe Bidenre leadott szavazatát. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.
Négy ember életét vesztette
A Capitoliumban lövések is eldördültek. A rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult. Három másik ember is meghalt, haláluk okát egyelőre nem közölték.
A Demokrata Párt és a Republikánus Párt székházánál is csőbombát találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint. Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt.
"Tudom, hogy fáj, tudom, hogy bánt, a választást ellopták tőlünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk, ezt mindenki tudja, különösen a másik oldal. De most haza kell mennetek, békére van szükségünk, törvényre és rendre van szükségünk"
– hangsúlyozta Trump a Twitteren közzétett felvételen, felszólítva támogatóit, hogy menjenek haza békében. Joe Biden megválasztott elnök ezt megelőzően Trump közbeavatkozását sürgette, aláhúzva, ki kell állnia, és fel kell szólítania híveit a „zendüléssel határos ostrom” azonnali beszüntetésére. Leszögezte: a modern időkben példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia. A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban.
Mike Pence alelnök elítélte az erőszakot, amely szerinte soha nem vezethet győzelemre, illetve a munka folytatására szólított fel. George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is elítélte a történteket.
"Visszataszító és szívszorító látvány volt. Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban” – írta.
Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy „hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe”, az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos „alaptalan hazugságaival”. Hasonlóan nyilatkozott Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump gyújtotta be a példa nélküli megmozdulás tüzét.
Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kongresszus folytatni fogja az elektori szavazatok hitelesítését, amit félbe kellett szakítani. "Teljesíteni fogjuk célunkat" – fogalmazott.
Hivatalosan is véglegesítették Joe Biden győzelmét az amerikai tövényhozásban
Mike Pence republikánus párti amerikai alelnök, a szenátus elnöke egy hosszabb szünetet követően levezeti a két ház együttes ülését, ahol hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. január 6-án. Korábban Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört a Capitoliumba. 
Magyarics: a Trump-hívők nem fogadják el Joe Bident
Magyarics Tamás Amerika-szakértő arra emlékeztetett, hogy ugyan most a Trump-hívők nem fogadják el Joe Bident, 2016-ban viszont a demokraták nem fogadták el Donald Trump legitimitását. Mint mondta, korábban ilyen események nem történtek, és ez nem jó üzenet a demokrácia számára.
Arról is szólt, hogy Trump retorikája nem az emberek lecsendesítésére irányult korábban. Meglehetősen szokatlan, ahogy Trump az elnökségét lezárja, hiszen korábban is voltak ilyen szoros eredmények. Szerinte a történtek egy több évtizedes folyamatnak az eredményei, amikor az amerikai közbeszéd, a politikai polarizáció hihetetlen mértékben romlott, és a főleg a baloldal által erőltetett identitáspolitika rengeteg választói csoportot fordított egymással szembe.