Megrázta és átalakította a munkaerő piacot ez az év - Podcast

Hírek2020. dec. 27.Sz.A.

Előtérbe került a home office, a távoktatás, a digitalizáció és az atipikus foglalkoztatások. Az idei munkaerőpiaci folyamatokkal kapcsolatban a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Munkaügyi szakosztálya több rendezvényt is tartott, amelyek a folyamatok makro, mezo és mikro szintű kérdéseivel, problémáival, azok elemzésével foglalkozik – mondta el a Bagó József, szervezet elnöke a Növekedés.hu podcast adásában.

A szakosztályi elnök hangsúlyozta: a terület átfogó vizsgálatán túl foglalkoznak az ágazati, illetve a konkrét vállalati területen felvetődő gondok, folyamatok elemzésével is, kitelepülve egy-egy vállalkozáshoz, hogy személyes tapasztalatokat is szerezzenek. Ez utóbbira természetesen csak béke-, azaz vírusmentes időben kerülhet sor. 

Szavai szerint olyan kérdések állnak a szakosztály érdeklődésének középpontjában, mint például a gazdasági válság hatása a munkaügyi folyamatokra, valamint a kilábalás, a tőke és a munka, a munkaerő viszonya, a tőkebevonás feltételei, a bérfelzárkóztatás, az atipikus foglalkoztatási formák, vagy például a versenyképesség.

– Az ezekről a témákról folytatott beszélgetéseket, előadásokat az azt követő vitákat rögzítjük és megjelenítjük az MKT honlapján, illetve a Munkaugyiszemle.hu szakmai rovatában – tette hozzá. – Sajátos és nehéz volt az idei év, a járvány miatt át kellett gondolni a munkavégzési formákat és természetesen változtatni az előzetes terveken. Ennek ellenére nem zárunk rossz évet, hiszen a nehézségek ellenére minden rendezvényünket meg tudtuk tartani. Szerencsére minden hónap elején rendezzük találkozóinkat, így március elején még megtartottuk a tisztújítást, új tagokat is behívtunk az elnökségbe – elemezte az elnök az év történéseit.

Bagó József

– Igaz, az év első felére tervezett három rendezvényünket őszre kellett halasztani. Miután mindig aktuális kérdéseket veszünk górcső alá, idén is erre került sor.

Elsőként a tavasszal felvetődött problémák közül a home office nyújtotta lehetőségeket, az azzal kapcsolatos problémákat tárgyaltuk meg videokonferencia során.

Másik téma volt a járványhelyzet miatt előtérbe került digitalizáció, illetve a távoktatás működésének áttekintése. Szinte természetesnek vettük, hogy a munkavédelemmel kapcsolatos változásokról szóló kérdéseket is át kell tekinteni különösen most, járvány idején. Mire kell különös figyelemmel lenni, mi a teendő, ha valaki visszaáll a munkába?

Ezek a videoanyagok megtalálhatók a fent említett portálokon. Ahogy annak a tavaszról elhalasztott konferenciának a felvétele is, amely a munkaerőpiacon sok problémával küszködő fiatal munkavállalók gondjait elemezte, és amelyben már a válságnak erre a rétegre gyakorolt hatását is tárgyalni lehetett. 

A munka a járvány ellenére nem állt meg sehol, ezért először augusztusban az MKT vezetőinek publikációit helyezték el az online felületen, majd novemberben szélesebb körben került erre sor.

Az elnök arról is beszélt, az MKT megbízást kapott a kormánytól, hogy vegyen részt a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportban. A munka során a Társaság több mint száz javaslatot tett le az asztalra, amelynek részese volt a Szakosztály is, a károk enyhítése, a munkaerő megtartása és a gazdaság újraindítása érdekében. 

Az év legfontosabb eseménye a Vándorgyűlés, amelyre szintén a digitális térben került sor.  A Szakosztály az eredeti elképzeléseket revideálva a járványnak a foglalkoztatásra gyakorolt hatásáról szervezett beszélgetést. – Nagy öröm a számunkra, hogy a Társaság youtube csatornáján kiemelkedő nézettséget ért el az erről a beszélgetésről készített videoanyag – emelte ki az elnök. 

A jövőről szólva Bagó József elmondta, programjaikat a jövő évben rugalmasan szervezik. Ha visszaáll a normál működési rend, mert nincs szükség lezárásokra, távolságtartásra, akkor hagyományos formában, azaz személyes részvétel mellett zajlanak majd a rendezvények, de ha nem lesz a változás, az sem jelent gondot, hiszen már van rutin a videokonferenciákat illetően.

A tervezett témák között szerepel március elején a foglalkoztathatóság, vagyis hogy miként lehet betölteni a munkahelyeket, milyen feltételekre van ehhez szükség.

A városodás, városiasodás témája szintén tavasszal kerül majd sorra. A beszélgetések középpontjában az áll, hogy ez a folyamat miként hat a munkaerőre, foglalkoztatásra, és persze milyen hatással van minderre a gazdaság állapota.

A január elsejétől változó szakképzési rendszerrel is foglalkoznnak majd. Egyrészt azt kell vizsgálni, melyek a megváltozott rendszer első tapasztalatai, másrészt hogy igazodik-e ehhez a magyar pályaorientációs rendszer. 

Ami még biztos, hogy a jövő évi Vándorgyűlésre is felkérést kaptunk a Társaság vezetőitől, ahol szekcióülést szervezünk, aminek témája a területi mobilitás és foglalkoztatás összefüggése lesz

zárta szavait Bagó József.