Megszólalt a Pénzügyminisztérium a költségvetési hiányról

Hírek2024. márc. 25.MTI

A költségvetés a válságokban is helytállt, a rendkívüli kiadások mellett is biztosította a forrásokat a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához - hangsúlyozta az államháztartás központi alrendszerének február végi helyzetéről hétfőn kiadott részletes tájékoztató bevezetőjében a Pénzügyminisztérium (PM).

A kormány legfontosabb célkitűzése, hogy a hiányt és az államadósságot fokozatosan csökkentse - írták.

Február végéig nyugellátásokra 1420,7 milliárd forintot fordított a kormány a dupla nyugdíjjal együtt, míg gyógyító-megelőző ellátásra 386,3, kamatkiadásokra pedig 855,4 milliárd forintot fordított.

Február végéig az államháztartás központi alrendszere 1704,0 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1759,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 79,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,5 milliárd forintos hiányt mutattak.

A Pénzügyminisztérium kiemelte: a februári költségvetési képet nagyban árnyalja, hogy az áfa-bevételek szezonalitása miatt február hónapban rendszerint több százmilliárd forinttal alacsonyabb bevétel képződik, mint egy átlagos hónapban.

Ennek oka, hogy az előző év negyedik negyedéves bevallásához kapcsolódó áfa-kiutalásokat a költségvetés legnagyobb részben ilyenkor téríti vissza.Kiemelték, a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretéhez híven az idei évben is kifizette a 13. havi nyugdíjat. Ennek költségvetési hatása februárban - az alapnyugdíjjal együtt, a nyugdíjszerű ellátásokat is beleértve - 1041 milliárd forintot tett ki.

Az első két hónapban a nyugellátásokra fordított összegek elérték az 1420,7 milliárd forintot.

Tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak februárban. A kamatkiadásokra fordított források 855,4 milliárd forintot tettek ki - ismertette a PM.

A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett. A fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kormány a következő években 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt.

Így a hiány mértéke az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet.A központi alrendszer február végi 5974,9 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 611,5 milliárd forinttal, 11,4 százalékkal magasabb összegben alakultak.

A központi alrendszer február végi 7678,9 milliárd forint összegű kiadásai 790,4 milliárd forinttal, 11,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát - ismertette a PM.