Megszólalt az ITM a fővárosi tömegközlekedés leállásának veszélyéről

Hírek2021. nov. 24.Növekedés.hu

A pénz kifizetésének feltétele a szerződés aláírása. A Fővárosi Önkormányzatnak törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten. Ha a Főváros még ezt sem tudja megoldani, akkor a főpolgármester tényleg alkalmatlan! - olvasható az ITM közleményében.

Minimális együttműködési hajlandóság esetén már hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna a budapesti tömegközlekedés idei finanszírozásának ügyét a Fővárosi Önkormányzat. Bár alkalmatlanságból vagy legújabban figyelemelterelési szándékkal nem tett érte semmit, a kérdés megoldásának kulcsa még mindig a főpolgármester kezében van.

A helyi tömegközlekedés biztosítása a települési önkormányzatok törvényben rögzített, kötelezően ellátandó feladata. A finanszírozáshoz a központi költségvetés jelentős összeggel járul hozzá. A támogatás kifizetését megalapozó megállapodások véglegesítése kizárólag a Fővárosi Önkormányzaton múlik. A városvezetés azonban nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium e dokumentumokat közzétette a kormányzati honlapon, így mindenki meggyőződhet róla, hogy azok nem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket - hívják fel a figyelmet.

A kifizetés feltétele az aláírás.

Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot. A könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet. A megoldás kulcsa a fővárosi vezetés kezében van, a helyzet mielőbbi rendezésének felelőssége így Karácsony Gergelyt terheli - írják a közleményben.