Megszólalt az MNB a júniusi inflációval kapcsolatban

Hírek2022. júl. 8.MTI

A nyersanyagok és az energia árának globális emelkedése széles körben érvényesült, így az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosárra számolt havi áremelkedés mértéke 1,7 százalék volt júniusban, ami jelentősen meghaladta az elmúlt éveket jellemző 0,1 százalékos júniusi értéket és négyszerese a tavalyi 0,4 százaléknak is - állapította meg a júniusi inflációs adatokhoz fűzött elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Júniusban az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, a maginfláció 1,6 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek - a maginflációban a feldolgozott élelmiszerek - és az iparcikkek árindexének emelkedése okozott. Az üzemanyagok a termékkör árszintjének tavaly novemberig tartó emelkedése következtében éves összehasonlításban 0,7 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

Májushoz képest az élelmiszerek ára 2,8 százalékkal nőtt, míg az elmúlt években az árak mérséklődése jellemezte az élelmiszerárakat júniusban. Az élelmiszerek inflációja 23,7 százalékra emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően nőtt.

Az iparcikkek ára egy hónap alatt 1,8 százalékkal emelkedett - szemben a historikusan jellemző 0 százalék körüli június havi árváltozással -, így az iparcikkek éves inflációja 12,3 százalékra nőtt. A tartós iparcikkek áremelkedése jelentős mértékben az új és a használt személygépkocsik áremelkedéséhez kapcsolódott - jegyezte meg az MNB.

A piaci szolgáltatások éves inflációja 9,0 százalékos volt, az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek a tarifák, így az elmúlt évekre jellemző júniusi átárazásnál magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt.

Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja tovább gyorsult, ugyanakkor a mobiltelefon és internet szolgáltatások esetében a tavalyihoz hasonló jelentős áremelkedés idén nem ismétlődött meg.

Az MNB elemzése kitért arra is, hogy a szabályozott termékek árai májushoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek, amit elsősorban a sport- és múzeumi belépők áremelkedése magyaráz.