Megtörtént az első magyar éleslövészet a Hirtenberger M12-es aknavetővel

Hírek2024. júl. 20.Növekedés.hu

„Ezek a katonák 120 milliméteres aknavetővel korábban még nem lőttek, mégis kimagaslóan jók a tapasztalatok: a kezelő személyzet felkészült és motivált volt a tantermi és gyakorlótéren történő kiképzés során is” – fogalmazott Karkus Gábor törzsőrmester, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár rajparancsnoka a Hirtenberger M12-es aknavető éleslövészetén, a bakonykúti lőtéren, július 17-én, szerdán - írja a honvédelem.hu.

A Magyar Honvédség februárban ismerkedett meg a Hirtenberger M12-es aknavetővel, ezt követően az osztrák vállalat kiképzői egy belső trénerképzés keretén belül készítették fel azokat a magyar katonákat, akik most a kezelőállomány kiképzőiként debütálnak – ismertette Karkus törzsőrmester.

A magyar állam öt évvel korábban, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként vásárolta meg az alsó-ausztriai székhelyű, 160 éves múltra visszatekintő Hirtenberger Defence Systems (HDS) aknavetőket és aknagránátokat gyártó vállalatot. „Ha úgy tetszik, nevezhető történelminek a mai nap, mert most már a teljes állomány is kipróbálhatta az eszközt” – mondta a rajparancsnok. „Hihetetlen érzés azt látni, hogy nem hiába fáradoztak a katonák, valóban beérett a munkájuk gyümölcse” – tette hozzá.

Máté Imre százados, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj Harctámogató Századának parancsnoka elmondta: mintegy öthónapos felkészítés zárásaként tartottak rajellenőrző éleslövészetet, ahol lehetőség nyílt a tűzvezető, a bemérő rajok és az aknavető szakaszok képességeinek felmérésére. „Öt napot tartózkodunk itt, a Kelet-Bakonyban, maga az éleslövészet két napot ölel fel” – ismertette, hozzátéve: a Hirtenberger vállalat képviselői is jelen voltak a próbanapokon, az osztrák fegyverzettechnikusok és mérnökök segítették az állomány tevékenységét.

A nagyfokú innovációt kínáló M12-es aknavetővel nem csak a vásárhelyi dandár, hanem az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 46. Területvédelmi Zászlóalja is megismerkedett - írja a honvédelem.hu.