Megújul az MNB statisztikai felülete

Hírek2022. feb. 23.Sz.A.

Az egyre több adat egyre rövidebb idő alatti összekapcsolása miatt megújul a jegybank statisztikai felülete - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank Statisztikai Igazgatóságának mai sajtótákékoztatóján.

Adatrobbanás zajlik a gazdaságban, ezért a módszertani leírások és a fogalomtár fejlesztése, modernizálása zajlik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiban, erre példa, hogy közel hatmillió hitel adatát gyűjti össze az MNB.

A nemsokára induló új statisztikai felületen könnyebben összekapcsolhatóvá válnak a publikált adatok és közlemények - hangzott el a jegybank Statisztikai Igazgatóságának A jövő adata - az adat jövője című mai sajtótájékoztatóján.

Gerendás János igazgató hangsúlyozta: a publikációs portálfelület fejlesztése hosszabb időt vesz igénybe, és jobban lekérdezhetővé válnak a már megjelent adatok.

Az új alportálon továbbra is a publikációs naptár alapján, a fő témák szerint besorolva teszik közzé a tájékoztatókat és az idősorokat.

Az adatok között könnyebb lesz a böngészés, a tartalmak egymással össze lesznek kapcsolva.
Az adatszolgáltatással kapcsolatban mobiltelefonos applikáció megjelenése is várható, és a közösségi médiában is erőteljesebb lesz a jelenlét, és kisfilmekkel is segítik a könnyebb tájékozódást.
Az élesítésre várhatóan idén áprilisban kerül sor.

A hazai hivatalos statisztikai szolgálat második legnagyobb tagja az MNB, az első a Központi Statisztikai Hivatal.

A jegybank évente 64 sajtóközleményt ad ki, 232 egyéb publikációt közöl, a felügyeleti statisztikáknál az adatszolgáltatást 2200 szervezettől kapják. Az MNB éves szinten több mint 300 ezer adatszolgáltatást fogad be és dolgoz fel. 

Az adatrobbanás kezelésében fontos mérföldkő volt a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség létrehozása, és a Hitelregiszter 2020-as indulása.

A sikeres és hatékony adatgazdálkodás fejlesztésében a jegybank a következő alapelveket veszi figyelembe:

  • a maximális minimum elve,
  • a relevancia,
  • adatminőség,
  • az egységes megértés,
  • adatok felülvizsgálata, és
  • a költség-haszon elve.