Megvan a friss GDP adat: Kijutott a gazdaság a recesszióból

Hírek2024. feb. 14.Növekedés.hu

Tavaly az év egészében 0,8 százalékkal csökkent a hazai GDP, a negyedik negyedévben már növekedett a gazdaság 0,4 százalékkal - derül ki a KSH adataiból.

Magyarország bruttó hazai terméke tavaly a negyedik negyedévében a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye szintén nem változott.

  • 2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.
  • A gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett. A növekedést ellensúlyozta az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások egy részének, főként a kereskedelemnek a visszaesése.
  • A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott.
  • 2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8%-kal maradt el az előző évitől.

Az elmúlt időszakban kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan, gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, és ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a revíziók nagyságát - írja a KSH.