Megvan a végső engedély, indulhatnak az oltások az USA-ban

Hírek2020. dec. 12.Sz.A.

Elfogadta pénteken az amerikai Pfizer és a német BionTech oltóanyagát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóság (FDA), így 24 órán belül elindulnak az első szállítmányok a gyárakból, és megkezdődhetnek az oltások.

Ezzel az USA a hatodik ország, ahol engedélyezték a Pfizer vakcináját Nagy-Britannia, Kanada, Mexikó, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein után.

Már mától 6,4 millió adag oltóanyagot tudnak elindítani a gyár raktáraiból országszerte. Ezzel három millió ember beoltása válik lehetővé, első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be. 

A Pfizertől még nyáron lekötött az amerikai kormány 2 milliárd dollár értékben 100 millió dózis oltóanyagot, a tesztelés harmadik szakasza előtt.

Donald Trump elnök pénteken bejelentette, hogy

24 órán belül elindulnak a gyárakból az oltóanyagok, és megkezdődik a tömeges oltás.

Az amerikai kormány a Modernától is rendelt oltóanyagot, jelenleg még folyamatban van az engedélyeztetés, itt a döntés jövő héten várható.

Eddig az USA-ban 295 ezren haltak meg a járvány következtében, a fertőzöttek száma megközelíti a 16 milliót.

A Pfizer és a BionTech vakcinájával egyébként december 8-án már elkezdték beoltani a brit lakosságot, az oltóanyagot a héten Kanada is engedélyezte. Még decemberben 249 ezer adagot, jövő márciusig pedig újabb négymillió adagot fog kapni az ország a vakcinából.

Izrael a héten jelentette be, hogy december 20-a után szintén ezzel a vakcinával oltják a lakosságot, a Pfizer felé négymillió adag oltóanyagra van rendelésük. Elsőként az egészségügyi dolgozók, az idősek és a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók kaphatnak a vakcinából. 

Az Európai Bizottság már korábban több százmillió adag vakcinát kötött le a Pfizernél, az engedélyeztetés jelenleg még folyamatban van.

Az amerikai-német konzorcium november elején jelentette be, hogy oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján 90 százalék körüli, a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot. Az oltóanyagra november 20-án adták be az engedélyeztetési kérelmet az USA-ban.