Megvan hány magyar élhet a határokon túl

Hírek2023. nov. 15.MTI

A magyar, mint világnemzet lélekszámában stabilnak tekinthető - mondta Szászfalvi László (KDNP) a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma szórványmunkacsoportjának szerdai ülése után az MTI-nek.

A testület társelnöke elmondta: a népszámlálások tükrében egyértelmű a szórvány fogyása, "annyi vigaszuk van", hogy a többségi társadalomban legalább ugyanolyan vagy néhány helyen még jelentősebb a fogyás és az elvándorlás - tette hozzá.

A tömbmagyarság létszáma viszonylag stabil - mutatott rá, hozzátéve: ha van is elvándorlás, az minimális.

Szászfalvi László a diaszpóra esetében arról számolt be, hogy Nyugat-Európában, Egyesült Államokban, Ausztráliában gyakorlatilag nincsenek népszámlálások, más adatokat vesznek alapul, de a tendenciát lehet követni. Kifejtette: eszerint - különösen a nyugat-európai magyarság esetében - növekvő a létszám.

Mint mondta, az ülésen elhangzott két előadásból az a konzekvencia vonható le, hogy a határon túli magyar közösségek elvándorlása a nyugat-európai diaszpóra közösségekben "csapódik le."

Ugyanakkor az is látható, hogy az "új elvándorlók" általában nem véglegesen szeretnének letelepedni. Rámutatott: az anyaországi magyarság száma - az itteni népszámlálás adatai alapján - 9,6 millió,

míg a határon túli magyarságé - a diaszpóra magyarságával együtt - 4,5 millió.

Nagyságrendileg a magyar, mint világnemzet lélekszáma stabilnak mondható - összegzett a KDNP-s politikus. Kitért arra, hogy különböző célcsoportok vannak, amelyeket különböző kormányzati programokkal kell támogatni a megmaradásuk érdekében.

Az amerikai vagy nyugat-európai diaszpóra közössége támogatása más eszközökkel lehetséges, mint a Kárpát-medencei szórványé - húzta alá.