Megvan, kik lesznek az új kormány tagjai

Hírek2022. máj. 11.MTI, Növekedés.hu

Az új kormányban helyet kap Csák János és Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábbi nagykövetek, Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó, Lázár János korábbi miniszter, országgyűlési képviselő és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt - ismertette a sajtófőnök.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - akik nagy valószínűséggel folytatják a munkát posztjukon - jelenleg az EBRD marokkói közgyűlésén vesznek részt.

Orbán Viktor a Facebook oldalára az alábbi képet tette ki, "Alakulunk, egyeztetések az új kormányról." bejegyzéssel.

Orbán Viktor a Facebook oldalára az alábbi képet tette ki, "Alakulunk, egyeztetések az új kormányról." bejegyzéssel.

Az új tagok egyike Csák János, aki a MOL Csoportot majd a T-Mobil Magyarország vezetője volt, 2011 és 2014 között londoni nagykövetként teljesített szolgálatot. 2019-ben a Corvinus Egyetem tulajdonosa, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának a tagja lett. 

Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt, majd miniszterelnöki főtanácsadóként folytatta pályafutását.

Navracsics Tibor korábban igazságügyminiszter majd külgazdasági és külügyminiszter volz, majd 2014-től az Euróoai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa lett. Mandátuma lejárta után kormánybiztosi feladatokat kapott. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Intézet vezetőjeként dolgozik, az áprilisi választásokon egyéniben mandátumot szerzett Veszprém megye 3. választókörzetében, Tapolcán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábban nagykövetként teljesített külügyi szolgálatot. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. társtulajdonosa és igazgatósági tagja, emellett tartalékos százados a Magyar Honvédségnél.

Lázár János 2014 és 2018 között a Miniszterelnökséget vezető miniszterként dolgozott, majd a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, és a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok kormánybiztosa, 2020-tól a Magyar Teniszszövetség elnöke. A választásokon egyéniben szerzett mandátumot Csongrád megye 4. választókörzetében.