MEKH: Emelkednek a gázárak

Hírek2021. aug. 5.Növekedés.hu

Miközben szinte egész Európa le van maradva a földgázbetárolással, a magyar piacon gyorsított ütemben halad a folyamat, idén a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került a tárolókba. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss piacmonitoring riportja szerint nyár elején jelentős drágulás jellemezte az európai földgázpiacot, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak.

Jelentősen emelkedő gázárak jellemezték a júniusi hónapot: egyetlen hónap alatt több mint 8 €/MWh volt az áremelkedés a spot piacokon, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak.

Az áremelkedést elsősorban az okozta, hogy globálisan vált szűkössé a gázpiac: az ázsiai kereslet gyorsan nőtt, így Európába alig érkezett LNG.

A hazai gáz tárolói készlet megoszlása a hónap utolsó napján (Forrás: MEKH)A hazai tárolói készlet megoszlása a hónap utolsó napján (Forrás: MEKH)

A nyári karbantartások miatt a csővezetékes szállítók kínálata is korlátozott volt, miközben szinte egész Európa le volt maradva a betárolással.

Bár Ukrajna felől lett volna elérhető szállítókapacitás, az Északi Áramlattal kapcsolatos nemzetközi tárgyalások előtt az orosz földgáz kínálata is csökkent. Az alacsony tárolói készletszint miatt a piac arra számít, hogy a piaci szűkösség az egész gázévben fennmarad. Így a 2022-re várt gázárak is 25 €/MWh fölé emelkedtek, a kereslet és kínálat egyensúlyba kerülését és az árak mérséklődését csak 2023-tól várják a kereskedők.

Az európai trendekkel ellentétben a magyar piacon gyorsított ütemben haladt a betárolás, a tavaly júniusi volumen kétszerese került a tárolókba.

Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben a Románia felől érkező import volt. Bár a hazai piac jellemzően olcsóbb volt, mint az osztrák, Ausztria felől mégis importáltunk, miközben Szlovákia felé a kiszállítás volt jellemző. Az LNG-terminál átadása óta a horvát és a magyar piac egyre jobban integrálódik, amit jól mutat, hogy a rendszeres tranzitszállítások megszűnése ellenére egyre nagyobb a kétirányú kereskedelmi áramlás a két piac között.