MEKH: Magyarország exportálni is tudott áprilisban villamosenergiát

Hírek2021. jún. 7.MTI

A naperőművek súlya a villamosenergia termelésen belül áprilisban 8 százalék volt, a magas naperőművi termelés időszaka alatt április elején Magyarország exportálni is tudott villamosenergiát - tette közzé elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn.

A teljes foszilis termelés 11 százalékkal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest; ezen belül a lignittüzelésű termelés 22 százalékkal, a gáztüzelésű 45 százalékkal lett magasabb a MEKH adatai szerint.

A változékony időjárás hatására a naperőművek termelésének napi csúcsértéke 245 megawatt és 1312 megawatt között ingadozott.

Áprilisban az aggregált európai nettó villamosenergia fogyasztás 14,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a két évvel ezelőttihez képest pedig pedig 0,9 százalékkal volt magasabb - tájékoztattak. A hazai fogyasztás dinamikája az európaihoz hasonlóan alakult: a nettó fogyasztás 14,5 százalékkal emelkedett az év negyedik hónapjában - tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy áprilisban Európában több mint duplájára emelkedtek a másnapi piaci árak, továbbá a hazai árak is tovább emelkedtek a márciusi szinthez képes. Az emelkedő kereslet, a magas tényezőárak, és különösen a CO2-árak emelkedése, valamint a magas fosszilis termelési arány egyaránt hozzájárultak az árak emelkedéséhez - magyarázták.