Melyek a legismertebb műanyaggyártási technológiák?

Hírek2021. jún. 14.Növekedés.hu

A műanyag mindenütt körülvesz minket, rengeteg formában, színben, méretben és funkcióval. A sokféleséghez különböző technológiák kapcsolódnak, amelyeket legalább nagyjából érdemes ismerni, ha műanyag terméket keresünk vagy gyártatni szeretnénk. Ebben a cikkben erről lesz szó.

Milyen műanyagfajták léteznek?

A műanyagokat két nagy csoportba sorolják. Vannak hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagok. A hőre lágyuló műanyagoknál az alapanyagot meg kell olvasztani és a kívánt formákba önteni, majd újra megszilárdítani. A hőre nem lágyuló műanyagokat pedig általában keverik valamilyen szállal, és így nagyon erős, strapabíró műanyag termékek jönnek létre.

A hőre lágyuló műanyagok jól újrahasznosíthatók, rengetegszer újraformázhatók. Ezenkívül ezeket a műanyagokat könnyű anyagában újraszínezni.

A műanyagoknak egyéb csoportosítási szempontjai is léteznek, de ezekre most nem térünk ki. Egyedi igények esetén kérjen konzultációt a Parainesis szakembereitől.

Milyen műanyaggyártási technológiákat ismerünk?

A legismertebb, leggyakoribb eljárások a következők.

  • Sajtolás

Műanyag porból vagy granulátumból préseléssel készítenek különböző műanyag termékeket.

  • Fröccssajtolás

Bonyolult, szigorú mérettűréssel elfogadható darabok gyártása esetén alkalmazzák ezt a technikát.

  • Fröccsöntés

Ez az egyik legismertebb és legelterjedtebb gyártási technológia. A fröccsöntőgépekkel rendszerint háromdimenziós műanyag termékeket gyártanak, amelyek spektruma igen széles, az egyszerű játékoktól a csomagolóanyagokon át a bonyolult műszaki alkatrészekig. 

Minden termékhez egyedi szerszámot gyártanak, amelybe beleöntik a megolvasztott műanyagot. Amikor a termék megszilárdult, a szerszámot kinyitják és a terméket kiveszik, vagy egy gyűjtőkonténerbe ejtik. A szerszámok meglehetősen drágák. 

  • Extrudálás

z extrudálás olyan gyártási eljárás, ahol a granulátum egy nagy tárolótartályba kerül, majd egy zárt, henger alakú olvasztóba. A hengeren belül van az extruder, amely folyamatosan adagolja a granulátumokat, majd az olvasztott műanyagot átvezetik egy fűtött szerszámon. A gép folyamatosan ontja magából a termékeket szinte "végtelen" hosszúságban.

  • Vákuumformázás

Vákuumformázással fólia és lemez is készíthető. Ennél népszerűbb a negatív és szívóeljárás.

  • Fúvásos alakítás

Palackokat és egyéb üreges műanyagokat készítenek ilyen technológiákkal.

Összegzés

Világos tehát, hogy a fenti módszerekkel nem gyártható mindenféle termék, de a paletta nagyon széles. A késztermékek mellett félkész termékek is készíthetők, amelyek egy következő feldolgozógépnél alapanyagként szolgálnak. Az egyedi igények alapján történő gyártással a bonyolultabb, problémás darabok is létrehozhatók.(X)