Mennyire hasznos egy sportlégszűrő?

Hírek2021. máj. 13.Növekedés.hu

Ezen szűrők kifejlesztése óta ódákat zengenek róluk, de lássuk, pontosan mennyire hasznos egy sportlégszűrő. Először is tudnunk kell, hogy egy sportlégszűrő hatása elsősorban a motor levegőbemenetét növeli. Ez a megnövekedett mennyiség hatással van a motor működésére, és mindenki a pozitív változás reményében szereli be autójába. Elméletileg sokkal nagyobb teljesítményt kellene elérni ezzel az eszközzel, azonban a mérések valami mást mutatnak.

Mennyire hasznos egy sportlégszűrő hagyományos autók esetében?

Legtöbb esetben az a tapasztalatunk, hogy a hobbi sofőrök vágynak teljesítménynövelésre, és az ékszerként becsült kocsijaik erejét szeretnék megnövelni. Ha arra gondolunk, hogy minden autó hatásfoka más és más tényezőktől függ, akkor megállapíthatjuk, hogy minden autónak jól jöhet a motoroptimalizálás. Fogyasztáscsökkenést és teljesítménynövekedést hoz az átalakítás… de nem mindegy, milyen irányban és mértékben bütyköljük meg autónkat.

A sportlégszűrő hatása az autóra

Már az első gyújtásnál érzékelhetjük, hogy öblösebb hangja van az autónak, és menet közben érezhetjük is - fejben - a teljesítmény megugrását. Azonban pontos mérések nélkül a vezetési élmény és megérzés nem túl sokat ér. Nem tudhatjuk, hogy a kocsink valóban jobban működik-e, vagy csak bebeszéljük magunknak.

Mérni kell a hatásfokot és a teljesítményt?

Leginkább arra törekedjünk, hogy az autónk motoroptimalizálása során pontos technikai mutatók és lefutási görbék alapján állíttassuk be az autónkat. Amennyiben lehetséges, ezt egy megfelelő tesztpaddal rendelkező műhelyben végeztessük el. A sportlégszűrők esetében is érdemes megnézetni, hogy mennyivel növekedett meg a kocsi ereje és hatásfoka.

Mi nem feltétlenül ajánljuk a beszerelését a funkcionális sofőrök számára, hiszen 0-4% közötti növekedés érhető el vele. És ez a pici plusz is csak a lefutási görbék egytizedén jelentkezik valósan mérhető módon. Tehát legjobb esetben is egy 0,4%-os teljesítménynövekedést érhetünk el a sportlégszűrőkkel.

Ne szereljek sportlégszűrőt a kocsimba?

De igen. Ha a vad és pörgős személygékocsik pajzán dorombolását szereted, és szívesen beülnél egy doromboló vadmacska volánja mögé, akkor válassz egy jó minőségű sportlégszűrőt. Nagyon sokan azon a véleményen vannak, hogy a profi szakemberek minőségi munkája folytán autójuk jobban működik, és megérte rájuk bízni a munkálatokat. 

De ez csak az adatvezérelt szolgáltatások esetében igaz. Aki mérőműszerrel a kezében mondja meg neked, hogy mennyivel tudja megnövelni a kocsid hatásfokát, abban maximálisan megbízhatsz. Ezért bízd az autódat profi szakemberekre.

Ha számodra nem fontos a motor erőteljes bőgése és a keménységet sugalló hanghatás, akkor hagyd a sportlégszűrőt a szenvedéllyel vezető sofőrökre. A sportlégszűrő a teljesítményt ugyan nem növeli meg, de a vezetési élmény sokszínűségét és a hajtás örömét viszont igen.(X)