Mérföldkő lesz a budapesti világkupa-döntő a női teniszben

Hírek2020. feb. 25.Növekedés.hu

Izgalmas hét elébe nézhetnek áprilisban Budapesten a tenisz szerelmesei. Magyarország ismét egy rangos tornának, az egyik legelitebb női megmérettetésnek számító csapat-világbajnokságnak ad otthont. A megújított Fed-kupa sporttörténeti esemény is egyben, mivel először tart hat napon át, és közvetlenül a játékosok is kapnak pénzdíjat. A közönség a sportág világelsői mellett a legjobb magyar női teniszezőknek szurkolhat.

Idén ennél rangosabb teniszeseményt már nem is rendeznek hazánkban: az újjászervezett BNP Paribas Fed-kupára 2020. április 14-19. között kerül sor a 12 500 néző befogadására alkalmas Papp László Sportarénában.

A Davis-kupához hasonlóan átalakított női sorozat 12 csapatos fináléjába az amerikai, a fehérorosz, a svájci, az orosz, a német, a belga, a szlovák és a spanyol válogatott a kvalifikációból jutott tovább, a magyarok a rendező jogán, az ausztrálok és a franciák tavalyi döntősként, a csehek pedig szabadkártyával szerepelnek. 

A magyar válogatott az ideit követő két szezonban is biztosan részt vesz a viadalon, mert 2022-ig garantáltan a magyar főváros lesz a házigazdája a Fed-kupa döntőjének. Erről még 2019 nyarán döntött a David Haggerty elnök által vezetett Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF), miután az elmúlt években hazánk sikeres WTA (Women’s Tennis Association) és ITF tornákat rendezett.

Ráadásul 2017 óta Budapest a házigazdája a férfiak ATP Tour sorozatában szereplő mintegy 205 millió forint összdíjazású salakpályás versenynek is.

A Fed-kupa döntőjének összdíjazása 18 millió dollár lesz, amelyből 12 milliót a játékosok kapnak, hat millió dollár pedig a szövetségeknek jut. Ebből a győztes válogatott 1,2 millió dollárhoz jut, míg a Fed-kupa trófeát elhódító csapat játékosai összesen 3,2 millió dollárt vihetnek haza.

A 18 milliós dolláros összeg mérföldkőnek számít, mert a sorozat történetében először lesz ugyanakkora a díjazás, mint a férfi Davis-kupáé.

Nem véletlen, hogy a torna sikeres lebonyolításának egyik kulcsszereplője, egyben a budapesti  Fed-kupa nemzetközi nagykövete az 1972-es wimbledoni női bajnok, Billie Jean King, aki maga is sokat tett azért, hogy erősödjön a nemek közötti egyenlőség a sportágban. A legendás sportoló karrierje alatt 39 Grand Slam-győzelmet aratott és hétszer nyerte meg a Fed-kupát az amerikai csapattal. 

A torna nagykövetei között olyan magyar női magyar teniszezők is dolgoznak az esemény sikeréért, mint a párosban Grand Slam-bajnok Temesvári Andrea, a junior Ausztrál Opent megnyerő Kapros Anikó, a Budapesten két WTA-tornán is diadalmaskodó Szávay Ágnes, az egyszeres WTA-tornagyőztes Gubacsi Zsófia, illetve a Roland Garroson negyeddöntős, az egykori világranglista 30. helyezett Mandula Petra, valamint a többszörös Fed-kupa csapattag, Csurgó Virág.

A budapesti Fed-kupára a világranglista legjobb női játékosait várják, így a remények szerint Serena Williams, Ashleigh Barty és az Ausztrál Open új bajnoka, Sofia Kenin is tagja lesz az amerikai csapatnak.

A február 11-i sorsoláson eldőlt, hogy a magyar női teniszválogatott ellenfele a címvédő francia valamint az orosz csapat lesz, vagyis kemény csoportot fogtak ki a hazai versenyzők. Juhász Gábor szövetségi kapitány a következő hetekben nevezi meg a magyar csapatot képviselő játékosokat, így Babos Tímea, Gálfi Dalma, Jani Réka, Stollár Fanny, Bondár Anna Udvardy Panna és Nagy Adrienn is esélyes arra, hogy Magyarországot képviselje.

A keddtől péntekig tartó csoportkörből a négy első helyezett jut be a szombati elődöntőbe, majd a párharcok győztesei vívnak meg a győzelemért a vasárnapi döntőn. Az áprilisi versenyre a jegyértékesítés már megkezdődött.