Mesterséges intelligenciával a pénzmosás ellen

Hírek2020. okt. 5.Növekedés.hu

Együttműködési megállapodást írt alá az OTP Bank Informatika és Bankbiztonsági Igazgatósága és a Délkelet-európai Rendészeti Központ (SELEC), azzal a céllal, hogy a hitelintézet és a rendvédelmi szervezet közötti rendszeres információcsere elősegítse és támogassa a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelmet.

Az OTP Bank Informatika és Bankbiztonsági Igazgatósága és a Délkelet-európai Rendészeti Központ az együttműködési megállapodás aláírását követően hatékonyabban tud majd együttműködni a szervezett bűnözés speciális területe, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni küzdelemben.

Az OTP Csoport kilenc olyan országban van jelen leánybankjaival, amelyben a SELEC is tevékenykedik. Az együttműködésnek köszönhetően még könnyebben valósulhat meg a bank és a nemzetközi központ közötti gyors információcsere és tudásmegosztás.

Így válhat hatékonyabbá és eredményesebbé a határokon átnyúló pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelem. A fellépést a mesterséges intelligencia, illetve a Big Data adatbázisok is képesek hatékonyan segíteni.

A tizenegy tagállammal rendelkező SELEC, gyors információcserét és közös regionális aktivitásokat lebonyolító szervezetként, többek között, a határokon átnyúló, szervezett bűncselekményekkel veszi fel a harcot.

A SELEC tagországai: Albánia, Bosznia Hercegovina, Bulgária, Görögország, Észak-Macedónia, Moldávia, Montenegró, Románia, Szerbia, Törökország, Magyarország.