Mielőbbi megegyezést sürget Merkel az uniós helyreállítási alapról

Hírek2020. jún. 18.MTI

Határozottan és gyorsan kell cselekedni az Európai Unióban (EU) a koronavírus-járvány miatt keletkezett válság leküzdéséért, és még a nyári törvényhozási szünet előtt meg kellene állapodni a következő hétéves költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A júliusban kezdődő német soros EU-elnökség programját és a pénteki EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány az EU történetének legnagyobb kihívása, amelyet egyetlen tagállam sem tud megválaszolni egyedül.

Soha nem volt még annyira fontos az összetartás és a szolidaritás, mint most. Csak "együtt és egymásért" cselekedve lehet megbirkózni a kihívással. "Nem lehetünk naívak, az antidemokratikus erők, a radikális, autoriter mozgalmak arra várnak, hogy gazdasági válság legyen", amelyet felhasználhatnak céljaikra - mondta a német kancellár, aláhúzva: a küzdelem a tartós fejlődésért az EU valamennyi térségében "politikai eszköz a populisták és a radikálisok ellen".