Miként használható az otthonfelújítási támogatás a világítás korszerűsítésére?

Hírek2021. máj. 17.Növekedés.hu

Milyen módot kínál az otthonfelújítási támogatás arra, hogy más feladatokkal egy füst alatt a világítást is korszerűsíteni tudjuk? Miként működik maga a támogatás, és mikor lehetünk jogosultak az igénybevételére? A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten. Remélhetőleg ezzel sikerül néhányaknak segítséget nyújtani az otthonfelújítási támogatás kiaknázásában.

Amit az otthonfelújítási támogatás kapcsán alapvetően tudni érdemes

Formátumát tekintve egyszeri támogatásról beszélünk, aminek a célja a minimum egy gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek az optimalizálása. Egészen 2022. december 31-ig van lehetőség az igénybevételére, illetve a program keretösszegének az erejéig.

Az otthonfelújítási támogatás úgy működik, hogy a már elvégzett felújítási munkálatok költségének legfeljebb 50%-os értékéig kapunk segítséget, méghozzá utólag. Fontos tudni továbbá vele kapcsolatban, hogy az otthonfelújítási támogatás felső értékhatára 3 millió forint.

Magyarul elvégezzük az előzetesen meghatározott felújítási munkálatokat, és minden egyes felmerülő tétel kapcsán gondosan gyűjtjük a számlákat. Ezeket aztán a megfelelő fórumra benyújtva utólag a felújítás költségeinek az 50%-át kaphatjuk támogatásként, maximum 3 millió forintot.

Miként fordítható az otthonfelújítási támogatás a világítás korszerűsítésére?

Leginkább úgy, hogy az otthonfelújítási támogatás keretei között kivitelezhető felújítási teendőkbe a világítás korszerűsítése is beletartozik. Természetesen sok egyéb tényező mellett, mint például a fűtés, a festés, a burkolás vagy többek között a szigetelés.

Nyilván amikor felújítási munkálatokba kezd az ember, akkor szeretünk tömbösítve, úgymond egy füst alatt letudni többféle feladatot is. Ezzel ugyanis proaktívan meg tudjuk spórolni azt, hogy a későbbiekben újfent neki kelljen állni a felújítás egy-egy mozzanatának. Komoly segítség, hogy ehhez most támogatás is járhat.

Kiknek érdemes az otthonfelújítási támogatás ilyen célú használatában gondolkodni?

Természetesen azoknak a családoknak, akiknél mindenképp tervben van már egy ideje az otthon korszerűsítése és felújítása. Ha már nekiállunk úgymond a felújításnak, akkor nem érdemes kihagyni a feladatok közül a világítás kérdéskörét sem.

Különösen abban az esetben, hogyha a beépített elektromos vezetékek, a lámpatestek, a fényforrások és a kapcsolók hosszú évek vagy évtizedek óta nem voltak cserélve. Szélsőséges esetben ugyanis az elöregedett és tönkrement elektromos hálózat akár még tűzveszélyes is lehet.

Úgyhogy a felújítás terveibe és kivitelezésébe tényleg indokolt lehet bevonni a világítás korszerűsítésére irányuló munkálatokat is. Annál inkább, mivel ehhez most nem akármilyen anyagi támogatásra is jogosultak lehetünk.(X)