Miket tud egy igazán jó babajáték? 

Hírek2021. jún. 11.Növekedés.hu

Egy jó babajáték nagyon sok különböző tulajdonságnak kell, hogy megfeleljen, hiszen minden baba más, így mások az igényei is. Míg az egyik jobban szereti a puha dolgokat, addig lehet, hogy a másikat inkább a csörgő-zörgő variációk kötik le jobban. De vajon milyen az ideális babajáték?

A legkisebbeknek

Minden életkorban más a legjobb babajáték, de az a fontos, hogy minél tovább tudják használni a kicsik. Mivel számukra folyamatosan tárul fel a világ, így minden egyes alkalommal más és más új tulajdonságát fedezik fel a különböző játékoknak. Míg egyik nap inkább a puhasága fogja meg, másnap lehet, hogy jobban vonzza a tükör, amiben önmagát látja, később pedig felfedezi, hogy a játék különböző részei különböző hangokat is kiadhatnak. 

A legkisebbek számára az első időszakban a legfontosabb, hogy érdekesnek tűnjön, hiszen nem tud érte nyúlni, sem megtapintani. Éppen ezért lehetőleg színes, különböző formájú fellógatható játékot válasszunk. Ez jó opció kiságyra, valamint hordozható autós gyerekülésre vagy babakocsira egyaránt. Eleinte csak nézegetni fogja a szép ábrákat, figurákat, majd később rájön, hogy mennyivel mókásabb az, ha hozzájuk is tud érni és mozgásra bírni őket. Ezeknél már a legelején nagyon fontos a stabil rögzítés, hiszen senki nem örülne, ha csak egy koppanásra és visításra érne be a gyerekszobába, mert magára rántotta a forgót a gyermek. Ezenkívül még nagyon fontos, hogy ne legyen leszedhető és lerágható elem a felfüggesztett játékon. 

Amennyiben pedig inkább a babaágyon kívüli területre koncentrálunk, akkor egy játszószőnyeg nagyon jó szolgálatot tehet. Nem csak egy fix pont, ahova a gyermeket biztonsággal lerakhatjuk (míg nem mászik), hanem ez egy színes foglalkoztató terület, nem is beszélve a vastag anyagról, amin fekszik. 

Építőkockák és kreatív játékok

Amikor már ülni tud a gyermek, akkor nyugodtan adhatunk neki a nagyobb és puha Clemmy építőkockákból, azokkal biztosan nem sérti meg magát. Mivel a Clemmy készletek egymással kompatibilisek, így nyugodtan használhatóak a későbbiekben is, amikor már komolyabb építményeket szeretne kreálni a kicsi. 

A szem-kéz koordináció fejlesztése érdekében az egyik legjobb választás a különböző formaillesztő játékok, de ennek létezik akár komolyabb változata is. Az Efun kínálatában egy pici extrával kaphatóak formaillesztő játékok, amiben meg kell találni a zöldségek és gyümölcsök helyét, de igény esetén akár fel is darabolhatja őket a kicsi. Mindez természetesen fából készült, így maximálisan környezetbarát. 

Kicsit nagyobbaknak pedig már nyugodtan választhatunk Duplo vagy akár Maxi Blocks építőkockákat, amik könnyedén simulnak a kisgyerek kezébe, és könnyű belőlük bármi izgalmasat építeni.(X)