Minden magyart hazahoznak Afganisztánból - zajlanak az előkészületek

Hírek2021. aug. 17.MTI

A magyar kormány mindent megtesz a magyar állampolgárok Afganisztánból való kimenekítése érdekében. Nem egyszerre jelentkeznek, így nehéz felmérni pontosan hány honfitársunk ragadt az országban.

Biztonságosan hazajuttat a kormány minden magyart Afganisztánból - közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának nyilatkozva kedden.

Nem egyszerre jelentkeznek

Egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál - ismertette.

Elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt sokan csak akkor jelentkeztek a magyar hatóságoknál, amikor "felcsillant annak a reménye", hogy haza tudják őket vinni.

Így van ez most is - tette hozzá, rámutatva, ezért nem tudja pontosan megmondani, hány magyar érintett Afganisztánban.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy őket biztonságosan hazajuttassa Magyarországra - szögezte le.

Zajlanak az előkészületek

Az államtitkár elmondta, van egy nagyobb, 26 tagú csoport is, amelyet a tervek szerint Magyarország egyik katonai szövetségese szállít haza. Ha ez valamiért meghiúsul, akkor őket is Magyarország hozza ki Afganisztánból.

Az előkészületek zajlanak, a fejleményekről később tájékoztatják a közvéleményt - fejtette ki.

Amerika utat nyitott a táliboknak

Magyar Levente azt mondta: végkifejletéhez közeledik az afganisztáni válság, amelynek közvetlen kiváltó oka az, hogy    az Egyesült Államok kormánya a szövetségeseivel való mindenfajta érdemi egyeztetés nélkül bejelentette a teljes és azonnali csapatkivonást Afganisztánból.
Ezt végre is hajtotta, és ezáltal utat nyitott a tálibok "elsöprő erejűnek bizonyuló offenzívája előtt", amelynek révén mostanra az egész országot uralmuk alá hajtották - tette hozzá.

Megismétlődhet 2015

A helyzet azzal fenyeget, hogy megismétlődnek a 2015-ös események, amikor a Közel-Kelet irányából milliós nagyságrendben zúdultak emberek Európára - hívta fel a figyelmet Magyar Levente, aki szerint a mostani helyzet azt jelzi:

a Nyugat nem tanul, és Líbia, Irak és Szíria után Afganisztánban is romokat, halottak százezreit, politikai káoszt, a szélsőségesek terroruralmát és útra kelők millióit hagyja maga után.

Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány nem fogja engedni, hogy a "nagyhatalmi dilettantizmus árát" a magyarokkal fizettessék meg.

Ezért Magyarország nem fogja megnyitni kapuit az afganisztáni káosz okozta migrációs hullám előtt - mondta.

Magyar Levente felhívta a figyelmet, hogy Törökország 300 kilométer hosszú falat épít iráni határszakaszán. Az államtitkár szerint Törökország ezt azért teszi, mert tudja: hatalmas migrációs hullám fog megindulni rajta keresztül Európába.
Ez a fenyegetés Magyarországot is érinti, de a kormány, ahogy az elmúlt években is, el fogja hárítani - mondta.