Minden várakozást fölülmúló érdeklődés a vállalkozásoknak szóló programban - van még keretből

Hírek2021. máj. 26.MTI

A Garantiqa krízis garanciaprogramban garantált idei hitelek állománya május közepére meghaladta az 1100 milliárd forintot, ehhez kapcsolódóan a vállalt kezességek állománya csaknem 1000 milliárd forintot tett ki - közölte az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szerdán az MTI-vel. Hozzátették, a társaság teljes kezességvállalási portfóliójához kapcsolódó hitelek állománya már 2000 milliárd forint feletti.

A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként indított garanciaprogram népszerűsége várakozáson felüli, ami azt jelzi, hogy az intézményi kezességvállalásnak elengedhetetlen szerepe van a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa krízis garanciaprogram a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok számára is elérhető. A program célzott módon segíti a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházások megvalósítását.

A közleményben Búza Éva vezérigazgató elmondta, a Garantiqa krízis garanciaprogram eredetileg 500 milliárd forintos keretösszeggel indult, de ennek 700 milliárdra emelésére már tavaly szükség volt. Idén május közepére pedig a kezességvállalások összege megközelítette az 1000 milliárd forintot. Ezzel a krízis garanciaprogramban eddig 28 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette a Garantiqa.

Búza Éva a közleményben kiemelte, mivel az Európai Bizottság döntése alapján a rendkívüli helyzetben a gazdaság megsegítése érdekében nyújtható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók, így 2021-ben egész évben elérhetővé vált a hazai vállalkozások számára a válság negatív hatásainak enyhítését célzó, rendkívül kedvező feltételrendszerű Garantiqa krízis garanciaprogram.

A vezérigazgató szerint a kezességvállalás iránti fokozott igényt mutatja, hogy május közepére a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. állami viszontgaranciás állománya átlépte az 1500 milliárd forintot. Február végén jelent meg az a kormányzati döntés, amely a Garantiqa aktivitásához megfelelő mértékű állami viszontgarancia keretet biztosít: ennek értelmében az állami háttérrel vállalható kezesség 2021 végén fennálló maximális állománya 2200 milliárd forintról 2500 milliárd forintra emelkedett.

A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében a Gazdaságvédelmi akciótervben végrehajtott intézkedéseknek - olvasható a társaság közleményében.