Meg lehet élni a minimálbérből Magyarországon? - Itt a felmérés eredménye!

Hírek2021. jan. 14.Növekedés.hu

Hogyan változott a minimálbér 2021-ben világszerte? Biztosíthat-e ez valahol kényelmes életmódot? A Picodi csapata megvizsgálta.

Hogyan befolyásolta a világjárvány a minimálbérek növekedését bizonyos országokban?

A tanulmány 56 ország, a kormány által megszabott minimálbéreit vizsgálja. Néhány helyen a minimálbért keresők felmentést kapnak az adók fizetéséből (Fülöp-szigetek & Hong Kong). Valamint a nettó és bruttó bér országonként nagy különbségeket mutat, ezért csak a nettó bért vették figyelembe, ami minden esetben a levonások utáni, kézhez kapott összeget jelenti.

A tanulmányban szereplő országok egyharmada nem emelt a minimálbér összegén 2021-ben. Közöttük van Magyarország, Szlovénia, Észtország és az USA is, ahol 2009 óta semmilyen növekedés nem történt.

A legnagyobb emelkedés a minimálbérek növekedésében Ukrajnában történt (27% a múlt év és az idei év között). A nagymértékű növekedés ellenére azonban, a minimálbér még mindig itt az egyik legalacsonyabb (51.500 Ft).

Magyarországon a tavalyi és az idei januári adatok szerint nem történt változás a minimálbérben. A nettó minimálbér összege így egyenlőre 107.065 Ft maradt.

Magyarországhoz hasonló alacsony összegeket Törökországban (108.000 Ft), Szerbiában (98.000 Ft), Romániában (102.500 Ft) és Chilében (105.000 Ft) találhatunk, habár ezen országok mindegyikében növekedés tapasztalható a minimálbérekben a tavalyi évhez viszonyítva.

Törökországban például nem kevesebb, mint 21,6%-kal növelték a minimálbér összegét. Csehországban 11,6%-kal, Németországban pedig csak 1,5%-kal.

Kazahsztán második éve áll a rangsor legvégén. A névleges minimálbér összege itt nem változott 2020 januárja óta, viszont az egészségbiztosítási járulékok növelésével idén az alkalmazottak kevesebb bért vihetnek haza.

Emelkedett élelmiszerárak

A Picodi csapata összehasonlította az élelmiszerárakat a minimálbérrel. Az erre a tanulmányra készített bevásárlókosár nyolc tételből áll: kenyér, tej, tojás, rizs, sajt, hús, gyümölcs és zöldség. Habár a lista rövid, ezek a termékek többnyire megfelelnek egy felnőtt táplálkozási igényeinek.

Tej (10 liter) – 2.390 Ft
Kenyér (10 cipó × 500 g) – 2.350 Ft
Rizs (1,5 kg) – 560 Ft
Tojás (20 darab) – 930 Ft
Sajt (1 kg) – 1.930 Ft
Csirke és marhahús (6 kg) – 11.890 Ft
Gyümölcs (6 kg) – 2.800 Ft
Zöldség (8 kg) – 2.740 Ft
Az alapvető élelmiszerekkel teli kosár összára 25.590 Ft, ami 9,73%-kal több, mint az előző évben.

Az alapélelmiszerek eszerint a minimális fizetés 23,9%-át teszik ki. A tavalyi árakkal ugyanazok a termékek az akkori minimálbér 21,8%-át tették ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon idén az béremelések nem követik az árak emelkedését.

Hogyan hat ez a legkevesebbet keresőkre világszerte?

A pénz elköltésének legalább ugyanannyi módja van, mint a komfortos élet meghatározásának. Ennek ellenére a Picodi csapata összehasonlította ugyanazon termékek árait különböző országok minimálbéreivel, és megnézték, hogy a költségvetésükből mennyit kell költeniük az alapvető élelmiszerekre.

Az élelmiszerárak és minimálbérek aránya az Egyesült Királyságban, Írországban és Ausztráliában lett a legjobb. Ezekben az országokban az alapvető élelmiszerek 7%-át teszik csak ki a minimálbérnek.

Ebben a rangsorban Magyarország a 28. helyen végzett 23,9%-kal az 56 résztvevő országból. Nem sokkal maradt le mellettünk Románia (24,3%), Horvátország és Macedónia (26,2%)

Egyes országokban, például Nigériában és Üzbegisztánban a minimálbér olyan alacsony, hogy még az alapvető élelmiszerek árát sem fedezi.

A keresés módszertana és források

A jelentésben a jelenlegi minimálbéreket hasonlították össze a 2020-ban érvényes adatokkal. A felhasznált minimálbér ráták az adott ország hivatalos kormányzati weboldalain találhatók. Azokat az országokat, ahol a minimálbért tárgyalják a szakszervezetekkel, és azokat, ahol nincsen minimálbér kihagyták. Ami azokat az országokat illeti, ahol a különféle adminisztratív egységekre eltérő minimálbér-arány érvényes (Kanada, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnám), az összes nettó bér átlagát vették számításba. A nettó fizetéseket az adott ország adókalkulátorai határozták meg. A nettó béreket a helyi bérszámológépek segítségével szerezték meg.

A kutatás számára létrehozott élelmiszerkosár csak statisztikai célokra készült. Az abban szereplő összegeket néhány egészségügyi minisztérium ajánlásai alapján számolták ki a minimális táplálkozási szükségletekre vonatkozóan. A termékek ára a numbeo.com webhelyről származik, ahol az adatokat a világ minden tájáról származó internetezők gyűjtik össze.

Magyarországon jelenleg is tárgyalás alatt vannak a minimálbér meghatározásáról. A tanulmány készítésének időpontjában (2020 január) aktuális adatokat vettük figyelembe.

Forrás: Picodi