Minőségi és jelölési hibákat talált a Nébih gesztenyekészítmények vizsgálata közben

Hírek2020. dec. 11.MTI

A közelgő ünnepek miatt 27 gesztenyekészítményt vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, de minőségi és jelölési hibák előfordultak.

A hatóság pénteki közleménye szerint a Szupermenta program tesztje során 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát ellenőriztek a Nébih laboratóriumaiban. Hat termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki 1,2 millió forint értékben, ezek közül négy terméknél jelölési és minőségi hiba együttes jelenléte, kettőnél pedig minőségi hiba miatt.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, két gesztenyemassza és egy -püré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb, egy másik pürénél pedig az egyik összetevő nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

A jelölések vizsgálatakor problémákat találtak egyebek mellett a termékek megnevezésénél és a tápértékek jelölésénél, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és cukormentességre vonatkozó állításoknál is voltak hibák. Hét termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetést kaptak az élelmiszer-vállalkozók. A szabályszegő élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak ezúttal is határidővel ellátott intézkedési tervet kell készíteniük a hibák kijavítására - közölte a Nébih.