Mire való az önmetsző csavar?

Hírek2021. máj. 11.Növekedés.hu

Építkezés, barkácsolás során a csavarbehajtás igen gyakori feladat. Azonban, ha fúratlan felülettel van dolgunk, és minden esetben nekünk kell előkészíteni a menetet, a munkaidő igencsak elnyúlhat. Ilyen esetekben jönnek kapóra az önmetsző csavarok.

A csavarokról általában

Egy csavar legfontosabb jellemzője a menet, mely lehetővé teszi, hogy hosszú távon, nagy tartóerővel végezhessék feladatukat. A kialakításnak köszönhetően könnyedén behajthatjuk vagy kicsavarhatjuk, azonban magától csak bizonyos esetekben lazul meg.

Ez a be- vagy kicsavarás azonban csak akkor egyszerű, ha már elő van készítve a felület. Legalább egy, de általában mindkét rögzítésre szánt felületet először furattal kell ellátni. Ezt a hátrányt igyekszik orvosolni az önmetsző kialakítás.

A csavarok igen változatos eszközök. Annak ellenére, hogy egy átlagos csavar képes ellátni a legtöbb feladatot, egyes műveletek igényeihez külön-külön verziókat terveznek. A Káplár fatelepnél az önmetsző csavarok mellett számos más modellt is megtalálsz.

A forgácslap- vagy OSB platócsavarok elsődleges rendeltetése, hogy faelemeket rögzítsenek. Kerti munkák során pedig előkerülhet a vasalatrögzítő vagy gyorsépítő csavar, a játszótéri elemek, natúr ácsszerkezetek és télikertek összeszerelésénél.

Az önmetsző csavar előnyei

Ezek a speciális kialakítású csavarok képesek egy furatba maguk belevájni a menetet. Ez jelentősen lerövidíti a munkamenetet, ugyanis egy gyors fúráson kívül nem kell más előkészület.

A művelet nem képez forgácsot, így a vágat nem fog eltömődni sem. Egy átlagos állványcsavarhoz képest akár 40%-kal csökkenti a munkaidőt. Mindemellett szilárdsága és szerkezeti kialakítása lehetővé teszi, hogy akár 40°-os elhajlást is kibírjon.

A tányérfejű variációk továbbá alkalmasak fakötésre a nagy, lapos fejnek köszönhetően, ezáltal rendkívül helytakarékos megoldást nyújtva.

Hogy célszerű használni?

Ha nagyon sietős a dolgunk, használhatjuk az önmetsző csavarokat előfúrás nélkül is, ami tovább rövidíti a munkamenetet. Azonban ez nem mindig a helyes döntés. Ilyen esetben hegyes kialakítású csavarokat alkalmazzunk, ugyanis a lapos végű típusok egyes anyagokba önállóan nem képesek vájatot vágni.

Az előfúrás azonban nem jár túl sok vesződséggel, ezért érdemes megejteni. Az önmetsző csavarnak ugyanis csak egy megfelelő méretű nyílásra van szüksége, ami nem túl tág ahhoz, hogy menetet metszhessen bele.

Csavarbehajtó géppel könnyedén és gyorsan betekerhetjük ezeket a csavarokat, a gép használatával igen egyszerű a vájat kialakítása. Felléphetnek azonban szerelési hibák, ezért érdemes olyan szerszámot használni, ami rendelkezik nyomatékbeállítási vagy mélységhatárolási lehetőséggel, hogy megelőzzük azokat.(X)