Moody's: az év második felében megkezdődhet a kilábalás a magyar gazdaságban

Hírek2020. jún. 22.MTI

A magyar gazdaságban várhatóan az idei év első felére koncentrálódnak az koronavírus okozta Covid-19-járvány negatív hatásai, és a második fél évtől már elkezdődhet a kilábalás - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett éves országjelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 32 oldalas tanulmányban közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 4,8 százalékkal csökken, de 2021-ben már 4 százalékkal növekszik reálértéken.

A Moody's szerint a "Baa3" befektetési ajánlású minősítéssel ellátott magyar szuverén adósprofilt a sok lábon álló, az európai beszállítói hálózatokba szorosan integrált magyar gazdaság támasztja alá, valamint a magyar költségvetési politika, amely az elmúlt években folyamatosan a maastrichti 3 százalékos küszöb alatt tartotta a GDP-arányos államháztartási hiányt.

A magyar államadós-profil minősítését alátámasztó tényezők között van emellett a fokozatos költségvetési konszolidáció és az adósságcsökkentés melletti elkötelezettség - áll a hitelminősítő hétfői elemzésében.

A cég kiemeli azt is, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenységének jelentős és tartós csökkenése növeli Magyarország képességét a külső sokkhatások kivédésére.

Erősítették emellett a magyar gazdaság ellenállóképességét a devizaárfolyam-kilengésekkel szemben és mérsékelték az államháztartás likviditási kockázatait az államadósságon belüli devizakötelezettségek hányadának tartós csökkentését célzó szakpolitikai lépések is, valamint az, hogy csökkent a függés a nem rezidens finanszírozási forrásoktól - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar gazdaság külső sebezhetőségi jelzőszáma - amely a Moody's módszertanában a rövid távú külső adósság, a jelenleg lejáró hosszú futamú külső adósság és a nem rezidens tulajdonú, egy évnél hosszabb futamú betétállomány összegének, valamint a hivatalos devizatartalék értékének a hányadosa - 2021-ben 100 százalék alá csökken a 2011-ben mért 190 százalékos csúcsról, bár még mindig magasabb lesz a "Baa" osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, amely 63 százalék.

A Moody's szerint az idei első negyedévi 2,2 százalékos éves GDP-növekedés és a 0,4 százalékos negyedéves összevetésű visszaesés arra vall, hogy a magyar gazdaság meglehetősen jól teljesített EU-szintű összehasonlításban és néhány térségi társgazdasággal, például Csehországgal és Szlovákiával összemérve is.A járvány megfékezését célzó intézkedések miatt azonban a cég sokkal nagyobb visszaesést valószínűsít a második negyedévben.
A tanulmány kiemeli, hogy a 2019 végén mért 66,3 százalékos GDP-arányos magyar államadósság-ráta csaknem 15 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2011-ben mért legutóbbi csúcsszint, de még mindig meghaladja a Moody's által a Magyarországéhoz hasonló államadós-besorolással ellátott országokét.

A hitelminősítő azt valószínűsíti, hogy a koronavírus-járvány okozta idei GDP-visszaesés következtében a magyar államadósság-ráta 2020-ban a hazai össztermék 73,6 százalékára emelkedik.A cég előrejelzése szerint ugyanakkor az adósságállomány emelkedése átmeneti lesz, és a GDP-értékhez mért adósságráta már 2021-ben 71,2 százalékra csökken.

A Moody's közölte: felminősítési lendületet adhat a magyar államadós-besorolásnak, ha a magyar gazdasági és államháztartási mérőszámok a koronavírus-járvány után ismét gyors javulásnak indulnak, és ha ennek hatására jelentősen, a hasonló besorolású szuverén adósok mediánszintjének közelébe csökken az államadósság-teher.

Leminősítési nyomást eredményezhet ugyanakkor, ha a járvány után gyengülne az államháztartási hiány kordában tartása és/vagy az elsődleges többletek elérése melletti elkötelezettség - hangsúlyozza hétfői országjelentésében a hitelminősítő.A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államdós-besorolása a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A Fitch és az S&P azonban tavaly egyaránt "BBB"-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

Az S&P február 14-én felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását, és akkor még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.

Áprilisban ugyanakkor stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, azzal a korrigált előrejelzésével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén 4 százalékkal csökken a magyar GDP-érték.

A Standard & Poor's is hangsúlyozta azonban, hogy várakozása szerint az erőteljes magyar makrogazdasági alapmutatók és az ösztönző lépések miatt a magyar gazdaság elviseli a sokkot és jövőre ismét élénk növekedésnek indul, sőt kedvező forgatókönyvek esetén a kilábalás már az idei év második felében elkezdődhet.

Az S&P alapeseti előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése 2021-ben elérheti a 4,8 százalékot, bár a későbbi években valószínűleg 2-2,5 százalék körüli ütemeken stabilizálódik.