Müller Cecília: A 65 év felettiek maradjanak otthon!

Hírek2020. márc. 20.Sz.A.

Háromra emelkedett a koronavírusos elhunytak száma, mindannyian krónikus betegségben szenvedtek. A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk - mondta az országos tisztifőorvos.

85-re emelkedett a koronavírusban megbetegedettek száma az elmúlt 24 órában, amely 12 fős többletet jelent az elmúlt napokhoz képest - jelentette be az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, három főre emelkedett a vírus következtében elhunyt betegek száma. Az elmúlt egy napban elhunyt két férfi 68 és 74 éves, akik másfajta krónikus betegségben szenvedtek. Hét gyógyult távozott a hazai egészségügyi intézményekből, ebből 5 iráni állampolgár, kettő pedig magyar. (A hazánkban diagnosztizált 85 koronavírus-fertőzött közül 73 magyar állampolgár, 10 iráni, 1 brit, 1 pedig kazah.)

Müller Cecília újra azt kérte, hogy a 65 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedő fiatalok maradjanak otthon. A fiatalok is elkaphatják a vírust, de 80 százalékban betegség nélkül néhány nap alatt túlesnek a vírusfertőzésen, de ők adhatják tovább a fertőzést - figyelmeztetett.

Kérte, hogy mindenki tegye meg, ami tőle telik: a külföldről érkezők önkéntes karanténba vonuljanak, a fiatalok ne bulizzanak, és a munkavállalók minél többen éljenek az úgynevezett "home office" lehetőségével.

Jelenleg csoportosan zajlanak a megbetegedések, de a tömeges megbetegedések küszöbén állunk - tette hozzá. A kettő közötti alapvető különbség, hogy az utóbbi esetben már nem lekövethető, ki-kivel érintkezett, honnan kaphatta meg a fertőzést.

Egészséges embereknek nincs szüksége maszkra - közölte Müller Cecília.

Csanádpalotánál 35 kilométer hosszú kocsisor torlódott fel a román hatóságok intézkedései miatt - hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. 

A budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren jelenleg 42 fő várakozik egyrészt tranzitzónában átszállás céljából, másrészt a magyarországi belépésre várva. 

Jelenleg 3506 fő tartózkodik hatósági karanténban, 13 ezer ellenőrzés alkalmával 69 esetben követtek el szabálysértést a karantén megszegése miatt.