Nagy beruházásra készül a British American Tobacco Romániában

Hírek2018. júl. 15.Növekedés.hu

A British American Tobacco (BAT) dohányipari vállalat bejelentette, hogy a következő 5 évben összesen 800 millió eurót fektet be ploieşti-i üzemében, ahol a beruházásnak köszönhetően csak első körben 200 új munkahely jön majd létre.

Nem elektromos hanem glo cigaretta

A beruházás amellett, hogy a hagyományos cigaretta gyártásában is többletkapacitásokat hoz majd létre, lehetővé teszi a dohány melegítésére alkalmazható glo eszközök gyártását is már 2018 második felétől kezdődően. (Az iQOS, azaz glo névre keresztelt új eszköz – nem elektromos cigaretta -  a dohányt nem égeti el, hanem felforrósítja, és így így nem keletkezik füst és kátrány).

A vállalat szerint a gyár termékeinek 60 százaléka jelenleg exportra készül, a beruházást követően ez az arány 70 százalékra fog emelkedni. A Ploieşti-i gyár már jelenleg is a British American Tobacco egyik legmodernebb üzeme technológiai szempontból. A vállalat eddig 310 millió euró beruházást hajtott végre az üzemben, ami a többletkapacitásokkal együtt a vállalatcsoport 5 legjelentősebb termelő egysége között fog helyet foglalni. A vállalatnak 2 500 alkalmazottja van. Magyarországon a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tartozik a Londonban bejegyzett  vállalatcsoporthoz.