Nagy-Britannia: Már 12 millió embert beoltottak, oltási útlevelet nem szeretnének

Hírek2021. feb. 8.MTI - Kertész Róbert - Kertész Róbert

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok alapján meghaladta a 12,5 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma Nagy-Britanniában. Az újonnan kiszűrt fertőzések, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma továbbra is jelentős ütemben csökken. A brit kormány vasárnap közölte, hogy nem tervezi "oltási útlevelek" meghonosítását.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint a december 8-án indult oltási kampány kezdete óta 12 014 288-an kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, a második dózisban 511 447-en részesültek.

Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt 12 525 735.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát, őszre pedig a teljes felnőtt brit lakosság részesüljön a vakcinából.

A brit kormány eddig 407 millió dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából.

Ez azt jelenti, hogy a 68 milliós brit lakosságot - fejenként két dózissal számolva - háromszor lehet teljesen átoltani a koronavírus elleni oltásokból London által eddig megrendelt mennyiséggel.

A valós szorzó ennél is nagyobb, mivel a brit oltási kampány jelenlegi szakaszában a felnőtt lakosság beoltása szerepel, a 16 évesnél fiatalabb korcsoportból csak azokat hívják be oltásra, akiknek fokozott megbetegedési, illetve halálozási kockázatot jelentő krónikus egészségi problémáik vannak.

Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős egészségügyi államtitkár a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a brit kormány nem tervezi "oltási útlevelek" meghonosítását a külföldre utazók számára.

Zahawi kijelentette: szükség esetén a körzeti orvosok kiállíthatnak igazolást azoknak, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

Az államtitkár nyilatkozatának előzményeként Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök azt mondta: Görögország szívesen látja ismét a brit vakációzókat, ha bizonyítékot tudnak felmutatni arról, hogy beoltották őket a koronavírus ellen.

Nadhim Zahawi ugyanakkor a BBC-műsorban kijelentette: a brit kormány már csak azért sem tervezi az "oltási útlevél" bevezetését, mert Nagy-Britanniában nem kötelező a koronavírus elleni oltás, így viszont hátrányos megkülönböztetéssel érne fel egy ilyen okmány meghonosítása.

A nagy-britanniai körzeti orvosoknál mindig rendelkezésre állnak az oltás beadását igazoló adatok, és a külföldi országok döntésén múlik, hogy kérik-e ezeknek az igazolásoknak a bemutatását - fogalmazott a brit oltásügyi államtitkár.

A vasárnap este ismertetett adatsor alapján az elmúlt 24 órában 15 845 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az év elején még szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a vasárnap zárult egy hétben 128 504 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel, 41 210-zel, 24,3 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

Az elmúlt egy hétben 17 915 pácienst kellett kórházba szállítani a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt, 4404-gyel, 19,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a vasárnap zárult egy hétben 6307 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta nagy-britanniai halálozások heti száma 1912-vel, 23,3 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.