Nagy lépést tettek, hogy Budapest is okosváros legyen

Hírek2018. aug. 24.Növekedés.hu

Olyan okoslámpákat helyeztek el a budapesti Lechner Ödön fasorban, amelyek a közvilágításon túl wi-fi szolgáltatást nyújtanak, és biztonsági kamerát, segélyhívót, elektromos autó-töltőt, környezeti érzékelőt és programozható információs képernyőt is tartalmaznak. A projektje az Intelligens Város koncepció része, amely javítja a városi élet minőségét. Az intelligens városoknak új, többfunkciós megoldásokra van szükségük, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával javítják a városi élet minőségét.  A kísérleti projektben 5 okos, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba a Lechner Ödön fasorban. 

Ezek az okos közvilágítási oszlopok informatikai és energetikai eszközöket tartalmaznak a Smart City (Intelligens Város) koncepció részeként. 
Az oszlopokba épített eszközök egyetlen szerkezetbe foglalva kínálnak számos olyan szolgáltatást, amelyek digitális infrastruktúra biztosításával jelentősen javítják a városi élet minőségét. Okos oszlopok már évek óta működnek Budapesten (például a II. kerületben a Mamut bevásárlóközpont mellett), azonban ez az első olyan projekt, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak és mindegyik oszlop más és más funkciókkal rendelkezik.  Az új oszlopok a modern, energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas LED-es lámpatestek mellett, további intelligens funkciókat is biztosítanak. Ezek
  • a Wi-Fi szolgáltatás,
  • a biztonsági kamerák,
  • a segélyhívó gomb,
  • az okos telefonos alkalmazással működtethető és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezés,
  • a környezeti érzékelők, valamint
  • a programozható LED információs képernyők.  
    Ezen oszlopok olyan új termékek az ELMŰ-ÉMÁSZ nem energiakereskedelemmel összefüggő termékeinek piacán, amelyeket magyar üzleti partnerekkel közösen fejlesztettek ki.  Az ELMŰ-ÉMÁSZ ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben.