Nagy Márton: Magyarország jön ki a viharból

Hírek2023. okt. 2.MTI

A növekedés és a fiskális egyensúly egyszerre helyreállítható, ehhez kulcsfontosságú, hogy újra növekedjenek a reálbérek, mert ez vezet a fogyasztás és végső soron a gazdaság bővüléséhez - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság konferenciáján.

A Világgazdaság alapításának 55. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a rendezvény fővédnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy Magyarország túl van a fordulaton, "jön ki a viharból" és most stratégiai nyugalomra van szükség.

Az idei az infláció letörésének éve, a jövő évi a növekedés helyreállításának éve lesz

- fogalmazott.

A gazdasági növekedés és az egyensúly helyreállításának legfontosabb eleme a fogyasztás növelése. A költségvetési hiány emelkedésének elsődleges oka nem a kiadások növekedése, hanem a bevételek, ezen belül is áfabevételek elmaradása volt. A vártnál mintegy 900-950 milliárd forinttal kevesebb áfa folyt be a költségvetésbe az év eddigi szakaszában.

A magyar adórendszer sajátossága, hogy fogyasztás alapú, tehát az áfabevételek aránya az összes adóbevételen belül az egyik legmagasabb az unión belül, ezért a fogyasztás helyreállításával nőhetnek újra az áfabévetelek ez pedig a fiskális egyensúly javulását eredményezi.