Nagy Márton minisztériuma megszólalt az illegális munkásokról

Hírek2024. feb. 21.MTI

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket és a lehető legszigorúbban fellép az illegálisan Magyarországra érkezőkkel szemben - hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra reagálva, hogy az egyik keleti vármegyében hamis papírokkal akartak a jogszabályok által megengedettnél nagyobb létszámra munkavállalási engedélyt kérni.

A helyi járási hivatal az esetről haladéktalanul tájékoztatta a rendőrséget, ahol közokirat-hamisítás miatt indult eljárás harmadik országbeliek jogellenes foglalkoztatásával kapcsolatban.

"A gyanúsítottak a munkaerőigény bejelentéséről szóló, hamisított igazolással próbálták meg lepapírozni a megengedettnél nagyobb létszámot kitevő, harmadik országból érkezett állampolgárok foglakoztatását Hajdú-Bihar vármegyében.

Az eset kapcsán közokirat-hamisítás miatt indult eljárás, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel járhat" - írta a minisztérium.

Az NGM leszögezte: a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el. Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek - ismételte meg az NGM.