Nagy Márton: Nemzetközi összehasonlításban is jól indult ez az év

Hírek2024. máj. 30.MTI

A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek célja a növekedés újraindítása, illetve további erősítése, ehhez fontos lépés a lakosság és a vállalatok óvatosságának oldása - mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, az Economx Növekedés és egyensúly (Macronomx) című konferenciáján.

Nagy Márton felidézte, hogy Magyarország tavaly az év végére elérte az egyszámjegyű inflációt, az inflációs alapfolyamatokban nincsenek feszültségek.

Az idei év jól indult, nemzetközi összehasonlításban is jól teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben

- hangsúlyozta.

A nemzetgazdasági miniszter a legfontosabb kérdésnek azt nevezte, hogy milyen gyors lesz a gazdasági növekedés.

Nagy Márton a legfontosabb feladatok között említette a fogyasztás helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a magas exportaktivitás fenntartását, a munkaerőpiacra lépők számának növelését, a költségvetési hiány fokozatos csökkentését és a hitelpiac helyreállítását.

A miniszter kifejtette: jelenleg a fogyasztás egyensúlyi szint alatt van. A lakossági óvatosság oldásának fontos feltétele a reálbérek emelkedése, ami a belső kereslet helyreállításának egyik hajtóereje - mondta.

Megjegyezte: folyamatos javulás látható a kiskereskedelmi forgalomban, és élénkül a belföldi turizmus is.

Nagy Márton kiemelte, hogy a foglalkoztatás bővülése mellett az inaktívak számának jelentős csökkenését mutatják az adatok. Hangsúlyozta, hogy a hazai foglalkoztatási ráta jelenleg a hatodik legmagasabb az Európai Unióban, és a kormány a mostani 80 százalék körüli szintről 85 százalékra kívánja növelni azt 2030-ra.Előadásában ismertette, hogy a lakossági hitelpiac egyértelműen élénkül, és nem a támogatott, hanem a piaci hitelek húzzák a felfutást. Nagy Márton szerint a vállalatoknál is oldódik az óvatosság, de lassabban.

A miniszter kitért az üzemanyagárakra, emlékeztetett, hogy az év elején jelentősen emelkedtek az árak, de a kormány kérése után korrekció történt, és már a régiós átlag alatt vannak a benzin és a gázolaj esetén is.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a magyar exportdinamika visszaesése mögött főként a jármű- és akkumulátor-export visszaesése áll, ami a német, illetve az európai folyamatokhoz kapcsolódik.

Az elektromos autózáson múlik, hogy Európa talpra tud-e állni, ez a jövő technológiája - fogalmazott Nagy Márton.