Nagyot nőtt a hazai gáztározók töltöttsége, készülünk az őszre

Hírek2022. júl. 5.Növekedés.hu

Magyarországon pedig összesen 48%-kal nőtt a betárolt mennyiség az előző hónapban, a tavalyi év azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adataiból.

Az Európai Unióban a májusban betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal volt magasabb, mint egy éve. Magyarországon pedig összesen 48%-kal nőtt a betárolt mennyiség az előző hónapban, a tavalyi év azonos időszakához képest.

A régió tárolóiban májusban Ausztriát és Romániát kivéve alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május havi földgázpiaci jelentéséből.

A háború kitörése óta május volt az első hónap, amikor az európai piacokra érkező összes import csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A megelőző hónapokban a magasabb LNG és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt, májusban viszont 5%-kal csökkent az elérhető összes forrás nagysága. Az orosz import előző havi csökkenéséhez hozzájárult, hogy a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt a rubelben történő fizetés megtagadása miatt, valamint Ukrajnában kiesett a Szohranovka tranzitútvonal, ami együütesen 220 TWh csökkenést hozott az Európába szállított volumenekben.

A hónap utolsó napján bejelentették, hogy június 1-től a holland és dán szállítást is korlátozzák, összesen évi 80 TWh volumenben.

Átmenetileg mérséklődött a globális gázpiaci versengés, ugyanis jó ütemben haladtak az európai tárolófeltöltési programok és telítődtek az európai LNG terminálok kapacitásai, továbbá kismértékű volt a kínai LNG-kereslet. Mindezek a hatások megjelentek a spot és a rövidebb távú határidős termékek árában is.

Ugyanakkor a jövő évi termék ára tovább emelkedett, mivel a piaci szereplők legkorábban 2024-25-re várják, hogy az orosz földgáz helyettesítésére rendelkezésre álló pótlólagos források – LNG-cseppfolyósító és -fogadó infrastruktúrafejlesztések –, valamint az uniós keresletcsökkentő intézkedések már érdemben hozzá tudnak járulni a piaci szűkösség mérsékléséhez.

Az európai kereslet visszaesésének köszönhetően, a források csökkenése ellenére is, az unióban a májusban betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal magasabb volt, mint egy éve.

Hazánkban szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás: a felhasználás 32%-kal csökkent, a magasabb hőmérséklet hatásától megtisztítva is 15%-os volt a kereslet visszaesése. A hazai piacra érkező nettó import 1,6%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Így májusban 48%-kal többet sikerült betárolni, mint a megelőző év azonos hónapjában. A régió tárolóiban májusban Ausztriát és Romániát kivéve alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában.