Nem emelnek vádat a 750 dollár alatti lopásoknál Texasban

Hírek2019. máj. 5.Növekedés.hu

A texasi Dallas megye kerületi ügyésze nem emel vádat a 750 dollár (kb. 220 ezer forint) érték alatti lopási ügyekben, ha azokat szükségből, nem gazdasági haszonszerzés céljából követik el. A döntés nagy felháborodást okozott Amerika-szerte.

John Cruezot kerületi ügyész április elején jelentette be, hogy a továbbiakban nem szándékozik vádat emelni azon lopási ügyekben, ahol az eltulajdonított dolgok értéke nem éri el a 750 dollárt (közel 220 ezer forintot).

A felmentés azonban csak azokra az esetekre vonatkozhat, ahol a lopást úgymond rászorultságból, szükségből követik el.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az adott illető gazdasági haszonszerzés céljából lopott, akkor nem kerülheti el az eljárást.

Kampányígéret volt

A demokrata párti John Cruezot a tavaly novemberi választásokon nyerte el a megyei kerületi ügyészi tisztséget. (Az USA-ban ugyanis közvetlenül választják ezt a tisztséget.) Az április 11-én kelt, a megye polgárainak szóló levelében azt írta: „A választási kampányban ígéretet tettem arra, hogy változtatok a büntetőjogi rendszerünkön. Az általam ígért változtatás az első lépése lesz annak, hogy véget vessünk a tömeges bebörtönzéseknek Dallas megyében. Közösségünk biztonságosabbá válik azzal, hogy a korlátozott forrásokat ott költjük el, ahol az a legtöbb hasznot hozhatja.”

Cruezot hivatalában már sok 750 dollár alatti lopási ügyet vádemelés nélkül zárják le – írja a The Western Journal.

Tanulmányokra hivatkozik

„Tanulmányok sora mutatta be, hogy amikor őrizetbe veszünk, bebörtönzünk, vagy elítélünk rászorultsági okból elkövetett, nem erőszakos bűncselekmények miatt embereket, akkor csak azt érjük el, hogy megakadályozzuk, ezek az emberek megteremthessék azt a stabilitást, ami a törvénytisztelő élethez szükséges” – írta levelében.

A kormányzó ellenzi a lépést

Texas kormányzója, a republikánus Greg Abbott egy április 16-án megjelent interjúban „meggondolatlannak és felelőtlennek” nevezte a kerületi ügyész elképzelését.

Ez legalizálja a szegénységi okból történő, 750 dollárnál kevesebb értékű lopásokat. Milyen üzenetet küld ez az embereknek?

Amúgy pedig, ha egy kerületi ügyész meg akarja változtatni a törvényeket, akkor nem jó helyen dolgozik. El kell indulnia a törvényhozói választásokon, és ha megválasztják, akkor kell megpróbálnia a törvényt megváltoztatni” – mondta Abbott. Hozzátette: a kerületi ügyész „munkája, az esküje arra vonatkozik, hogy betartatja a meglévő törvényeket, és vádat kell emelnie mindenkivel szemben, aki bármit is lopott”.

A Dallas megyei seriff, Marian Brown azt közölte: a helyi rendőrség továbbra is érvényesíti a törvényeket.

Marihuánaügyekben is ejtik a vádakat

Cruezot levelében arra is kitért, hogy szerinte az afroamerikaiakkal szemben aránytalanul nagy mértékben járnak el marihuánával kapcsolatos ügyekben. „Bár az afroamerikaiak, illetve más bőrszínű emberek ugyanakkora mértékben használnak marihuánát Dallas megyében, mégis, az előbbiekkel szemben háromszor nagyobb valószínűséggel emelnek vádat a marihuána birtoklásának vétsége miatt” – írta. A kerületi ügyész hivatalba lépése óta eltelt első három hónapban már több mint 1000 kábítószer-birtoklási ügyben ejtették a vádat.