Nem erre számított Putyin két éve, de most tőlünk kapta meg az ajándékot

Hírek2024. feb. 26.F. P.

Hosszas időhúzás után végre a magyar parlament is megszavazta Svédország Nato-csatlakozását. Putyin háborúja ezzel két új tagot hozott a katonai szövetségnek.

Az orosz elnök villámháborús győzelemről és kijevi parádéról álmodhatott, mikor hadseregét több irányból ráeresztette Ukrajnára két évvel ezelőtt. Hogy győzelme esetén bővült volna-e a Nato, azt most már senki nem tudja meg, de az elhúzódó brutális háború megijesztette a semlegességére eddig ügyelő Svédországot és Finnországot, és felvételüket kérték a Nato-ba.

A folyamat gyorsan ment, és a tagállamok nagy részének parlamentje gyorsan ratifikálta is a két ország belépését, de Törökország és Magyarország nem volt erre hajlandó. Amikor a törökök gyorsan úgy döntöttek, hogy a finnek csatlakozását megszavazzák, gyorsan a magyar kormány is megszavaztatta a parlamenttel a lépést, de Svédország függőben maradt.

Végül hosszas hozavona után a török parlament váratlanul megszavazta a svéd csatlakozást, így egyedül maradtunk. Még egy hónap eltelt, és végül is hétfőn a magyar parlament és rábólintott a svéd tagságra.

Ezzel a katonai szervezet két taggal bővült, Finnország igen hosszan határos Oroszországgal és a múltban sokat volt orosz uralom alatt, de Svédország sincs messze tőle, és Dániával együtt ellenőrzik a Balti-tenger bejáratát. Bármi is lesz az ukrán háború végeredménye, Putyin elvesztett két semleges államot határainál.