"Nem híd, hanem hídfő!" - Őszinte kelet-nyugati párbeszéd a V4-ek európai szerepéről

Hírek2021. máj. 17.Növekedés.hu

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem V4 nemzetközi konferenciáján előadást tartott Prőhle Gergely, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetője, Hubert Védrine volt francia külügyminiszter, Jerzy Buzek EP-képviselő, Lengyelország volt miniszterelnöke, az Európai Parlament volt elnöke, valamint Martonyi János, Magyarország volt külügyminisztere is.

A téma horderejét, az előadók jelentőségét és egyúttal az online formátum előnyeit is mutatja, hogy

a hazai résztvevők mellett Lengyelországból, Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból és Bosznia-Hercegovinából bejelentkezett hallgatók is jelen voltak a virtuális térben.

Az előadásokat követően élénk eszmecsere alakult ki a meghívott előadók és a résztvevők között.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány és az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete igazgatójának bevezető témafelvetését követően a konferenciát Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet, a Nemzetközi Visegrádi Alap ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Előadás tartott még Hubert Védrine volt francia külügyminiszter, Jerzy Buzek EP-képviselő, Lengyelország volt miniszterelnöke, az Európai Parlament volt elnöke, valamint Martonyi János, Magyarország volt külügyminisztere is.

Prőhle Gergely bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a Visegrádi Együttműködés tagállamai 30 éve azzal a céllal kötöttek szövetséget, hogy egymást segítve minél előbb az euro-atlanti integráció részeseivé váljanak.

Mindamellett, hogy az együttműködés az elmúlt három évtizedben számos fordulaton ment keresztül, a négy tagállam európai uniós jelentősége az utóbbi néhány évben érzékelhetően megnőtt. A házigazda kitért arra is, hogy a konferencia dátuma nem véletlenül esik ilyen közel az Európa-nap évfordulójához (május 9.), hiszen az európai zsidó-keresztény kultúra összeköti Európa keleti és nyugati részét még akkor is, ha manapság bizonyos kérdéseket illetően nincs közöttük egyetértés. Hozzátette, hogy

"ha Habsburg Ottó európai parlamenti képviselőként a hidegháború éveiben is bízott ebben, akkor talán nekünk sincs okunk a kishitűségre."

Az előadások rövid összefoglalóját ITT olvashatják.