Nem kell a Tesla Kínában?

Hírek2021. máj. 12.Növekedés.hu

Az amerikai székhelyű elektromos autóipari vállalat a múlt hónapban 25 845 gyártott járművet adott el Kínában, ami 27 százalékos csökkenés a márciusi 35 478-hoz képest - derül ki a Kínai Személygépkocsi Szövetség adataiból. A CNBC által ismertetett jelentés szerint az esztendő negyedik hónapjában a Tesla 14 174 autót exportált sanghaji gyárából. Az egyesület nem hozta nyilvánosságra a Tesla márciusi exportadatait.

A guangdongi székhelyű (Warren Buffett amerikai milliárdos által támogatott) BYD áprilisban szorosan a Tesla mögé került. A személygépkocsik szövetség által közöltek szerint a BYD 25 450 új üzemanyagállátású járművet adott el, ami 6,5 százalékos növekedést a márciusi 23 906-hoz képest.

Az összefoglaló kiemeli, hogy Kína egyre fontosabbá válik a Tesla számára. A cég a havi szállítási adatokat nem közli. Jelentése szerint világszerte az első negyedévben 184 800 autót adott el. A kínában realizált árbevétel az időszak alatt 3 milliárd dollár volt, ami a globális értékesítés 29 százalékát teszi ki.

Mindeközben sajtója nem túl jó a régióban: fékhibákról, ütközésekről és robbanásokról szólnak a helyi jelentések, amelyek a szabályzók ellenőrzéseit vonták magukkal. Mindezzel együtt kedden a Reuters arról számolt be, hogy a Tesla leállította a sanghaji gyár bővítésével összefüggő felvásárlási terveit.

A cég a kínai szövetség jelentését egyelőre nem kommentálta.