Kinyitottak az európai tengerpartok, a lengyeleknél már nem kell az utcán maszkot hordani

Hírek2021. máj. 16.Növekedés.hu

A beoltottság emelkedésével egyre több lazítás lép érvénybe Európában - számol be az Euronews.

Átlépte a 20 milliós beoltottsági küszöböt Franciaország. Ennyien kapták már meg az Európai Gyógyszerügynökség által bevizsgált oltóanyagok valamelyikének legalább első dózisát. A francia kormány tervei szerint egy hónap alatt újabb 10 millió vakcinát adnak be, így június 15-ére Franciaországban elérik a 30 milliós határt az oltottságban.

Elözönlötték a spanyol tengerpartokat a belföldi turisták. Portugáliával ellentétben Spanyolország még nem nyitotta meg a határait a külföldi nyaralók előtt, de Reyes Maroto spanyol kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter elmondta, hogy kormánya „állandó” konzultációkat folytat például Nagy-Britanniával azért, hogy a külföldiek is minél hamarabb pihenhessenek a spanyol partokon. 2019-ben 18 millió brit választotta Spanyolországot a nyári kikapcsolódás helyszínéül.

Készülnek Olaszországban is turistaözönre. Egyes tartományokban már szombaton megnyitottak a tengerparti strandok. Egyelőre még csak óvatosan, egészségügyi és biztonsági intézkedésekkel, de felkészültek a rohamra, ha elkezdődhet a szezon.

Lengyelországban péntek éjféltől hét hónapos bezártság után megnyithattak a kültéri vendéglátó helyek. Már éjfél előtt tömegek várakoztak az utcákon a nagy nyitásra. A vendéglátó helyek tulajdonosai elmondták, hogy az elmúlt napokban soha nem látott roham volt az asztalfoglalásokért.

Lengyelországban is már maszk nélkül járhatnak az emberek az utcán, a bárok és éttermek teraszai pedig megnyithattak. A hónap végén a zárt terekben is lehet már enni-inni.

Újranyithatnak az éttermek és bárok belső terei, a múzeumok és színházak hétfőn az Egyesült Királyságban. A brit egészségügyi miniszter azt közölte vasárnap, hogy a korlátozások fázisos enyhítése folytatódik, annak ellenére, hogy a koronavírus indiai variánsa Anglia egyes részein már dominánssá vált.