"Nem viszem háborúba Csehországot. Diplomata vagyok, nem katona" - durvul az elnökválasztási csata 

Hírek2023. jan. 16.MTI - Kokes János, Prága

Tisztességesen vezetett választási kampányra van szükség, mindkét elnökjelöltnek tartózkodnia kellene a hazug állításoktól és a sértegetésektől, mert ezek méltatlanok az államfőválasztáshoz - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn Prágában, miután a Vencel téren megkoszorúzta Jan Palach emlékművét.

Jan Palach cseh egyetemista 1969 januárjában felgyújtotta magát a prágai Nemzeti Múzeum épülete előtt, hogy tiltakozásra ösztönözze a lakosságot Csehszlovákia szovjet megszállása ellen.

Az elnökválasztás első fordulója megmutatta - fejtette ki újságírók előtt a kormányfő -, hogy a lakosság érzi a választások tétjét, s ezért nagy számban járultak az emberek az urnákhoz.

A pénteken és szombaton lezajlott első fordulóban nem sikerült megválasztani Milos Zeman jelenlegi elnök utódját.

A január 27-én és 28-án sorra kerülő második fordulóba Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Andrej Babis volt kormányfő kerültek. A 2. fordulóban az lesz a győztes, aki több szavazatot kap.

Andrej Babis volt miniszterelnök azonnal az első forduló eredményének kihirdetése után szokatlanul éles támadást indított Petr Pavel ellen.

Európában Vlagyimir Putyin az egyetlen elnök, aki korábban "komunista hírszerző" volt - jelentette ki Babis arra célozva, hogy Petr Pavel a nyolcvanas évek szocialista Csehszlovákiájában hivatásos katonának készült, és Babishoz hasonlóan tagja volt az akkori komunista állampártnak. Pavel ezen múltjáért több esetben is nyilvánosan becsánatot kért. A Právo című napilap viszont azt vetette Babis szemére, hogy a szocialista rendszerben "titkosszolgálati ügynök" volt, amit bírósági ítéletek is bizonyítanak. Babis ezt tagadja, s azt állítja, hogy egyetértése nélkül került fel az ügynökök listájára.

Jana Cernochová védelmi miniszter felszólította a volt kormányfőt, hogy választási kampányában ne éljen vissza a cseh katonák nevével.

"Nem véreskezű háborús uszítókról, hanem hivatásos katonákról van szó, akik szolgálatuk letelte után megérdemlik nyugdíjukat" - írta a Twitteren Cernochová.

A miniszter Babis új választási plakátjára utalt, amely már vasárnap megjelent az ország számos területén, s többnyire erős bírálatokat váltott ki. "Nem viszem háborúba Csehországot. Diplomata vagyok, nem katona" - olvasható a cseh nemzeti színű plakátokon, nyilvánvaló utalással arra, hogy Petr Pavel évekig magas tisztséget töltött be a NATO-ban is.

Politikai elemzők szerint várható, hogy az ukrajnai háborúhoz való hozzáállás az egyik legerősebb témája lesz az elnökválasztási kampánynak a második forduló előtt.

Petr Fiala szerint míg az első forduló előtti kampány korrektnek minősíthető, a második forduló előtti kampánynyitó hangnemváltozást jelez.

A prágai sajtó azt írja, hogy erre utal az ellenzéki ANO mozgalom által kezdeményezett keddi bizalmatlansági índítványról szóló szavazás is a képviselőházban.

"Nem kétséges, hogy Andrej Babis mozgalma a parlamentet is kampánycélokra kívánja felhasználni, hiszen a vitát a televízión keresztül az egész országban nézhetik" - jegyezte meg a Právo.

"Az eredmény már előre világos, az nem kétséges" - mondta Petr Fiala újságíróknak, rámutatva arra, hogy a 200 tagú testületben a kormánykoalíciónak 108 képviselője van, így a kormány leváltása nem reális.