Nemzetközi luxus hotel üzemeltető veszi kézbe Budapest legikonikusabb épületét 

Hírek2023. dec. 20.Növekedés.hu

A nemzetközi hírű, felsőkategóriás hoteleket üzemeltető Mandarin Oriental szállodalánc működteti majd Budapest emblematikus szállodáját, a Gellért Hotelt, amely várhatóan 2027-től nyitja meg újra kapuit egy teljes körű, értékteremtő felújítást követően. A BDPST Group beruházásában megvalósuló fejlesztés által ismét a fővárosi turisztikai paletta kiemelkedő, unikális elemévé válhat a szálloda, hűen a történelmi örökségéhez.

A BDPST Group tulajdonában álló Gellért Hotel 2024-től teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló komplex felújításon megy keresztül és várhatóan 2027-ben nyitja meg újra kapuit, mint a Mandarin Oriental első Magyarországon üzemeltetett hotelje.

A CNBC által a Legjobb luxury hotel brandnek választott szállodalánccal történt megállapodás hatalmas mérföldkő, hiszen az ikonikus szálloda újranyitása egy nemzetközileg elismert, patinás szakmai múlttal bíró cégcsoporttal közösen valósulhat meg, ami által Budapest még vonzóbbá válhat a luxus és a kultúra iránt érdeklődő látogatók számára.

A Gellért Hotelben az előzetes tervek szerint 143 vendégszobát, köztük 38 lakosztályt alakítanak ki, amelyek időtlen és elegáns kialakításáért az Alexander Waterworth Interiors Ltd londoni belsőépítészeti stúdió felel. A háborús sérülések, majd az azt követő újjáépítések során az épület eredeti belső terei gyakorlatilag megsemmisültek: a beruházó-fejlesztő szándékai szerint a négy legikonikusabb belső teret – a Lobby, a Duna terem, a Zeneterem és a Gobelin terem – eredeti pompájának megfelelően rekonstruálja, a fennmaradt fotók és tervek alapján.

A beruházás célja az épület teljes felújítása mellett az, hogy olyan új funkciókat integráljanak, amelyek hozzájárulnak az elérhető szolgáltatások körének szélesítéséhez és minőségi javításához, visszahozva az épület „aranykorát”, kiegészítve XXI. századi innovációkkal, környezet-, és energiatudatos elemekkel.

A BDPST cégcsoport kiemelt szempontként kezelte továbbá, hogy a budapestiek is ismét büszkén magukénak érezhessék az épületet, amely éttermeivel, ahogyan régen is, elsősorban a helyiek igényeit szeretné kielégíteni. 

A Gellért Hotel talán Budapest legikonikusabb épülete, amely közel áll a legtöbb magyar ember szívéhez. Így amellett, hogy izgalmas ingatlanfejlesztési projektként tekintünk rá, hatalmas felelősséggel is tartozunk mind az épület és annak múltja, mind a budapesti lakosság felé. Ezért is kiemelten fontos volt számunkra, hogy egy ilyen cégcsoportra bízhatjuk ennek a nagy múltú épületnek az üzemeltetését.  A Mandarin Oriental, egy több mint 60 éves tapasztalattal rendelkező luxus hotel márka, mely nagy odafigyeléssel ötvözi ezeket a tapasztalatokat az adott ország kultúrájával, emeli ki az egyedi designt, tiszteletben tartva a Gellért Hotel hagyatékát és magyar gyökereit” – mondta Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa és elnöke. „A cégcsoport számára mindig kiemelten fontos volt az értékmentés és teremtés, így célunk, hogy visszaadhassuk a Gellért Hotel egykori fényét, továbbadva ezt a jövő generációi számára

– tette hozzá.

A Mandarin Oriental a világ egyik legelismertebb menedzsmentcsoportja, amely ugyanakkor korlátozott számú, körülbelül 80 szállodát üzemeltet, ezzel is növelve a hotelek unikális és tradicionális értékét. 

Ugyanazt az aprólékos megközelítést alkalmazzuk a Gellért Hotel esetében is, mint más, általunk üzemeltetett történelmi ingatlannál a világ bármely pontján: tiszteletteljesen építünk a helyi kulturális örökségre, miközben integráljuk a hotelbe a legmagasabb kortárs komfortot és fenntarthatósági normákat. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy megnyitjuk első szállodánkat a magyar fővárosban és részesei lehetünk annak, ahogyan ez az igazi európai hírű, legendás intézmény újjászületik, lehetővé téve a jövő nemzedékei számára, hogy saját történetüket és élményeiket megalkothassák e híres falak között. A Gellért Hotel, valamint a prágai és a közelmúltban bejelentett bécsi projektünk egy összetéveszthetetlen hármast alkotnak majd közép-európai rajongóink számára

– fogalmazott Laurent Kleitman, a Mandarin Oriental Group vezérigazgatója. 

A hotel számos adottsága nemcsak Magyarországon, de Európában is páratlan. A szecessziós miliő, a saját gyógyforrás és a „Gellért Hotelben semmi sem lehetetlen” hozzáállás mellett a hotel a jövőben is az egyik legnagyobb hangsúlyt a gasztronómiára fekteti majd.

Ezzel tisztelegve Gundel Károly hagyatékához, aki 1927 és 1947 között vezette a hotel éttermét, amely ekkor vált a gasztronómia budapesti fellegvárává és aminek köszönhetően a Gellértet utána bő húsz évig az európai élvonalban emlegették. 

A jövőben a sokrétű wellness szolgáltatások mellett a Gellért Hotel egyedi fedett medencével is rendelkezik majd a tetőtérben, kihúzható üvegtető alatt, termálvizű medencével, hideg merülő medencével és kültéri pihenőhellyel. Ezenfelül egy rooftop bár is csatlakozik hozzá panorámás kilátással a város pesti oldalára és a Dunára.