Népszerű volt ebben az évben is a Vállvetve Apával Nap

Hírek2024. jún. 25.Növekedés.hu

2024-ben is több mint száz cég csatlakozott, hogy az édesapák bevihessék gyermeküket a munkahelyükre az immár hagyománynak számító, hat évvel ezelőtt a Férfiak Klubja Független Társadalmi Szervezet által útjára indított Vállvetve Apával Nap alkalmából. Ez a program évről évre lehetőséget nyújt a gyerekeknek, hogy lássák, mivel foglalkoznak apukáik, amikor távol vannak az otthontól. Az apák végre megmutathatják, hogyan telnek a napjaik a munkahelyi környezetben. A cégek vezetői is örömmel támogatják ezt a kezdeményezést, hiszen így kifejezhetik munkavállalóik felé, hogy valóban családbarát munkahelyet biztosítanak. Az eseményt minden esztendőben az apák napját követő hétfőn rendezik meg, ám idén rendhagyó módon június 24-én adódott alkalom az édesapáknak, hogy együtt töltsenek egy egész napot csemetéikkel. Idén a Provident Pénzügyi Zrt. is csatlakozott a programhoz, és örömmel biztosított helyszínt a hivatalos eseményhez is.

Az apa-gyermek kapcsolat megerősödése

A Vállvetve Apával Nap különleges alkalom arra, hogy az apák és gyermekeik közötti kötődés még erősebbé váljon. Lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek bepillantást nyerjenek édesapjuk munkájába, ezáltal jobban megértsék azt, mélyítve ezzel gyermek és apja kapcsolatát.

A közös élmények pedig még inkább erősítik a családi kötelékeket.

Családbarát munkahelyek támogatása és a közösség összefogása

A program perspektívát biztosít a vállalatok számára, hogy megmutassák elkötelezettségüket a családbarát munkahely kiépítése mellett.

Azáltal, hogy a munkavállalók bemutathatják munkahelyi életüket a gyermekeiknek, erősödik a munkahelyük iránti lojalitásuk illetve a cégen belüli közösség összetartása is. A Vállvetve Apával Nap munkahelyi csapatépítésre is kiváló alkalom.

A felelősségekkel teli felnőtt élet egy részletének bemutatása a gyermekeknek

A Vállvetve Apával Nap különösen fontos a gyerekek számára, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy megismerhessék, és megtapasztalhassák a munka világának számukra eddig ismeretlen részleteit is.

Társadalmi felelősségvállalás

Az akció hozzájárul a társadalmi felelősségvállalás erősítéséhez is. Azáltal, hogy a cégek támogatják ezt a kezdeményezést, példát mutatnak a társadalom többi tagja számára is. Ez a fajta elkötelezettség támogatja a közösségek építését, és pozitív hatással van a társadalom egészére.

Bedő Imre, a Vállvetve Apával kezdeményezést életre keltő Férfiak Klubja alapítója részletezte, miért is olyan fontos, hogy az apák és gyermekeik minőségi időt töltsenek el együtt:

Ez a program valóban bearanyozza a családok és a cégek életét a jövő nemzedékkel való kapcsolódás és a csapatépítés szempontjából egyaránt. Ez a nap az érzelmi kötődés napja az édesapák és a gyermekeik szemszögéből. A programunkhoz évről évre több mint száz vállalkozás csatlakozik, köztük állami intézmények is, ami azt mutatja, hogy a társadalmi felelősségvállalás szempontjából is hasznos és előremutató a kezdeményezésünk. Kihangsúlyozom mindig, hogy a résztvevőknek nem szórakoztatniuk kell a gyerekeket ezen a napon, hanem a valódi munkafolyamatot, környezetet kell bemutatni. A gyerekek számára fantasztikus élmény megtapasztalni, mivel is tölti édesapjuk az ideje nagy részét, betekinteni a „titkos életébe”. A program során a gyerekek megtanulhatják, hogyan működik egy munkahely, és saját döntéseket hozhatnak. Ez elősegíti önállóságuk és felelősségtudatuk fejlődését, ami a későbbiekben is hasznos lesz számukra. Folyamatosan érkeznek a pozitív visszajelzések, csodálatos élménybeszámolókat juttatnak el hozzánk. A Vállvetve Apával Napot sokan egy kiemelt ünnepnek tekintik, amely a cégeknek és a családoknak egyaránt előnyös. Ez a kezdeményezés egy fontos társadalmi ügyet támogat, amely a férfiak és nők, apák és anyák, gyermekek, családok, munkahelyi közösségek és vállalatok számára is előnyökkel jár

- részletezte Bedő Imre.

Dr. Beneda Attila, családügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Vállvetve Apával Napot indulása óta támogatják:

A világszinten is kiemelten komplex és rugalmas magyar családtámogatás rendszer több mint harmincféle családtámogatási formából áll, és a kormány igyekszik támogatást nyújtani abban, hogy minden család szabadon dönthessen, melyik szülő maradjon otthon a gyermekkel. Ezért a gyermekgondozási és egyéb családtámogatásokat, kedvezményeket az apák is igénybe vehetik, és sok család él is ezzel a lehetőséggel. Az apa jelenléte a családokban a gyermekek fejlődése szempontjából is kiemelt fontosságú, a házasságban élő férfiak esetében az esetleges betegségekből való gyógyulás valamint a magasabb életkor elérésének esélye sokkal nagyobb, mint azoknál, akik egyedül vagy családjuktól külön élnek. A Férfiak Klubja által elindított, az apák napjához kapcsolódó kezdeményezést, a Vállvetve Apával Napot a kezdetektől fogva támogatjuk. Ennek keretein belül ugyanis a gyermekek a helyszínen tapasztalhatják, hol tartózkodik napközben az édesapjuk, mivel foglalkozik, mi az a hősies munka, amelyet nap mint nap végez a családja érdekében. Sokszor több időt töltünk a munkahelyen, mint a családunkkal otthon, éppen ezért nagyon fontos a családbarát környezet, valamint az is, hogy az édesapák is megvalósíthassák a munka és a magánélet egyensúlyát

- hangsúlyozta Dr. Beneda Attila.

A Provident Pénzügyi Zrt.-nél hagyományosan kiemelt figyelmet fordítanak a munka és a magánélet egyensúlyára, hogy az élet minden területén helytálljanak, ezért is csatlakoztak örömmel a Vállvetve Apával kezdeményezéshez.

Tudjuk, hogy a szülői helytállásnak az anyagi biztonság megteremtésén túl is sokféle színtere van. Fontosnak tartjuk, hogy a társadalom is elismerje az apák teljesítményét, ehhez pedig hatékony eszköz az apa-gyerek kapcsolat erősítése munkahelyi környezetben. Tapasztalataink szerint a gyerekek biztonságérzetét erősíti, és a jövőképüket is formálja, ha látják, hogyan birkóznak meg az apák a mindennapok kihívásaival 

- mondta Boczán Viktor, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.