Nézze meg, hogy csökken a focisták értéke a koruk növekedésével!

Hírek2021. okt. 18.Bánki András

Kivétel nélkül európai topligás klubokban játszó labdarugók szerepelnek az Aranylabdára jelöltek harmincas listáján, amelyet a France Football francia szaklap a hétvégén hozott nyilvánosságra.

A jelöltek között feltűnően sok a 18-22 éves fiatal, akik becsült piaci értékük alapján is a legjobbak közé tartoznak. Nagy kérdés, hogy a tavalyi elmaradt díjazás után Robert Lewandowski kaphat-e „kárpótlást”. A jelöltek közül nemzetközi zsüri választja ki 2021 legjobb labdarugóját, a díjátadó november 29-ikén lesz Párizsban.

A Premier League-ben szereplő Manchester City és a Chelsea öt-öt játékosa található a jelöltek között, míg az Európa bajnok olasz válogatottból szintén öt játékos érdemelte ki a jelölést, köztük a 22 éves kapus Donnarumma.

Ott vannak a listán a mértékadó transfermarkt.de portál piaci becslése alapján 10 legértékesebbnek tartott játékosok, eszerint jelenlegi sorrendjük (értékük millió euróban):

Név Nemzetiség Csapat Érték millió euróban Kor
Kylian Mbappé francia PSG 160 22
Erling Haaland norvég Borussia Dortmund 150 21
Harry Kane angol Tottenham 120 28
Neymar da Silva Santos brazil PSG 100 29
Kevin De Bruyne belga Manchester City 100 30
Mohamed Szalah egyiptomi Liverpool 100 29
Romelu Lukaku belga Internationale Milano 100 28
Phil Foden angol Manchester City 80 21
Pedro González López spanyol Atletico Madrid 80 18
Mason Mount angol Chelsea 75 22

A tízből öt játékos 18-22 éves, ami ráerősít az utóbbi években tapasztalható tendenciára: egyre több az olyan labdarugó, aki már ebben a korban nemcsak, hogy megállja a helyét a korosabbak között, de meghatározó játékosai csapataiknak. Gondoljunk csak Mbappére, aki már a 2018. évi világbajnokságon döntő érdemeket szerzett a franciák diadalában. Ebből a korcsoportból nem szerepelnek a harmincas listán, viszont ott találhatók a legdrágább labdarugók között:

 
Név Nemzetiség Csapat Érték Millió Euróban Kor
Jadon Sancho angol Manchester United 90 21
Joao Félix portugál Atletico Madrid 80 21
Matthijs de Ligt holland Juventus 75 22
Kai Havertz német Chelsea 70 22
Jude Bellingham angol Borussia Dortmund 70 18
Florian Wirtz német Bayer 04 Leverkusen 65 18

Mindehhez még hozzátehetjük: valamennyi játékos szerepel hazája válogatottjában, Foden, Mount, Sancho és Bellingham tagja volt az Eb ezüstérmes angol csapatnak.

Ebben a korcsoportban magyar részről a 21 éves Szoboszlai Dominikról mondható el, hogy topligás csapatban (RB Leipzig) játszik, s alapember a válogatottban is. Becsült piaci értéke 25 millió euro.

Láthatóan nyomulnak tehát a fiatalok a legjobbak között, két éve – tavaly a pandémia okozta torz szezon miatt nem volt díjazás - az ifjú titánok közül egyedül Mbappé szerepelt a harmincas jelöltlistán.

De ha egyfelől igaz, hogy a már-már tudományos szintű, évjáratokra, posztokra szakosodott játékos képzésnek, nevelésnek köszönhetően egyre többen egyre korábban érnek be, s válnak kész játékosokká, mi több nemzetközi klasszissá, igaz az is, hogy egyre jobban kitolódik az aktív játékos karrier határa.

A harmincas listán nyolc 33 évnél idősebb labdarugó található, ez esetben is feltüntetjük pici értéküket (millió euróban) és életkorukat, utóbbi sorrendjében:

Név Nemzetiség Csapat Értéke millió euróban Kor
Giorgio Chiellini
olasz Juventus 1,5 37
Cristiano Ronaldo portugál Manchester United 46 36
Luka Modric horvát Real Madrid 10 36
Lionel Messi argentín PSG 80 34
Luis Suarez uruguayi Atletico Madrid 15 34
Leonardo Bonucci olasz Juventus 8 34
Karim Benzema francia Real Madrid 25 33
Robert Lewandowski lengyel Bayern München 60 33

Mondhatnánk Ronaldo és Messi örök, Chiellini elnyűhetetlen.

A két nagy csillag közül Ronaldo a 17-ik, Messi a 15-ik alkalommal jelölt az Aranylabdára, a tízes években egymást váltogatták a díjkiosztón. És még mindig ott van a nevük a szavazólapokon.

Ronaldo a sikertelen Juve-projekt után visszatért Manchesterbe, vezéralakja, gólgyárosa a Unitednek és a portugál válogatottnak.

Messi a keserédesre sikerült barcelonai búcsú után most Párizsban igazolhatja, hogy korántsem járt el felette az idő. Ráadásul olyan sztárok társaságában, mint Mbappé és Neymar küzdhetnek meg újra a hőn áhított BL serlegért. És ami még hiányzott trófea gyűjteményéből, az idén az is összejött neki: Argentínával elnyerte a Copa Americát.

Piaci értékük ugyan harmada, fele, mint amennyit a csúcson mutatott, de ennek ma már nincs jelentősége.

Chiellini sem annyit ér, mint amennyit euróban rá osztottak, ennél 37 évesen is sokkal nagyobb megbecsülésnek örvend a Juventusban, s ami bearanyozza pályafutását: csapatkapitánya volt az idei Eb-győztes olasz válogatottnak.

Lewandowsky tavaly abszolút esélyese lehetett volna az Aranylabdának, ehelyett „be kellett érnie” a FIFA által adományozott, a világ legjobb játékosát illető serleggel. Mivel az idén is kiemelkedően szerepel, Németországban Bundesliga-rekorddal lett gólkirály, nem lenne meglepő, ha a tavalyi kihagyás után most kárpótolnák.