NGM-államtitkár: a bankok az állampapír-portfólió átrendezésével további extra profitra tettek szert

Hírek2024. júl. 2.Növekedés.hu

A kormány 2023-ban az önfinanszírozás megerősítése és a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzése érdekében négy terelőintézkedésből álló programot hirdetett meg. A négy elemből álló intézkedéscsomag három eleménél teljesültek a kormány elvárásai és a kitűzött célok. Ezek közül mindenképen kiemelendő a kormányzati beavatkozás következtében a befektetési alapoknál látott állampapír-állománybővülés. A terelőintézkedések negyedik elemével kapcsolatban azonban a hazai hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások extraprofitadó fizetési kötelezettségük csökkentésének lehetőségével szembeni kormányzati elvárás - vagyis, hogy 1 300 milliárd forinttal növeljék állampapír-állományukat - a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ez idáig csak részlegesen teljesült - írja a Portfolio.

Az alábbiakban Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkár írását közöljük.

A kormány azon törekvése, hogy Magyarország finanszírozásának külföldi forrásokra való ráutaltsága csökkenjen alapvetően két pillérre támaszkodott: egyrészt az MNB által 2014. áprilisában meghirdetett „Önfinanszírozási programra”, másrészt a kormány által célzottan a lakossági igényekre szabott állampapír termékportfólió létrehozására. A banki- és a háztartási szektor államadósság finanszírozásában betöltött szerepének növekedése Magyarország sérülékenységét egyértelműen és lényegesen csökkentette a korábbi időszakokhoz képest. Az „Önfinanszírozási program” meghirdetését követően a hitelintézetek állampapír-állománya piaci értéken 5 000 milliárd forint körüli szintről 2021. májusára érte el maximális 11 000 milliárd forintot meghaladó szintjét. A hitelintézetek állampapír-állománya 2024. áprilisban 9 800 milliárd forint körül volt. Az állomány értékének csökkenésénél lényegesen nagyobb mértékben mérséklődött az elmúlt közel két évben a hazai hitelintézetek szerepvállalása az államadósság finanszírozásában, miközben a külföldiek aránya folyamatosan emelkedett ez idő alatt.

A kormány 2023. júniust követően az önfinanszírozás, vagyis a belföldi szektorok finanszírozásban betöltött szerepének megerősítése érdekében négy elemből álló intézkedéscsomagot hirdetett meg. A négy terelőintézkedés közül a lakossági megtakarítások reálértékének a megőrzését szolgáló két intézkedés, illetve a befektetési alapok állampapír-állományának növelésével kapcsolatos kormányzati elvárások teljesültek az elmúlt egy évben. Ezzel szemben a terelőintézkedések negyedik, hitelintézetekre vonatkozó elemének teljesülésével kapcsolatban kockázatok merültek fel.