Nincs ingyenes társkeresés? A GVH vizsgálatot indított az Elittárs üzemeltetőjével szemben

Hírek2022. jún. 21.Növekedés.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.

A nemzeti versenyhatóság vizsgálatot indított az Elittárs társkeresőt működtető Spark Networks Services GmbH-val szemben, mivel a cég valószínűleg nem ad megfelelő tájékoztatást a szolgáltatás egyes alapjellemzőiről a fogyasztók számára, így tisztességtelenül befolyásolhatja a döntésüket - áll a GVH közleményében.

A vállalkozás ugyanis sem a regisztráció előtt, sem annak során nem közli egyértelműen, hogy a felületet ingyenesen használók nem tudják majd megtekinteni a többiek profilképeit és üzenetek küldésére vagy olvasására sem lesznek képesek, mivel ezek a funkciók csak az előfizetők számára elérhetőek – vagyis a valós társ-találás a regisztráció ellenére is lehetetlen fizetés nélkül.

A cég emellett az előfizetéses csomag megvásárlását követően sem tájékoztatja a felhasználókat arról, hogy az adatbázisban szereplő tagok közül mely tagok rendelkeznek előfizetéssel, és melyek ingyenesen regisztráltak. Így még a fizető tagok számára sem derül ki, hogy kikkel tudják felvenni érdemben, társkeresés céljából a kapcsolatot.

A versenyhatóság nem először vizsgálja az online társkeresők hazai piacának gyakorlatait: két éve jelentős bírságot rótt ki a be2 és az Academic Singles társkeresőket működtető luxemburgi cégre, amiért többek között ingyenesként hirdették a weboldalak használatát, miközben valójában nem lehetett díjmentesen hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.