Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban februárban

Hírek2022. ápr. 7.MTI

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom februárban az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves összevetésben is.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön nem végleges adatként azt közölte, hogy februárban az euróövezetben és az Európai Unióban havi szinten egyaránt 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, miután januárban az euróövezetben szerényebb, 0,2 százalékos, az EU-ban viszont nagyobb, 0,5 százalékos növekedést regisztráltak.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom növekedése februárban 5 százalékra mérséklődött a januári 8,4 százalékról, az EU-ban pedig a januári 8,9 százalékról februárban 5,4 százalékra lassult.

Januárhoz képest Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom februárban, 8 százalékkal.

Hollandiában 4 százalék, Portugáliában pedig 2,3 százalék volt a havi növekedés. A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Belgiumban csökkent, 1,8 százalékkal, továbbá Észtországban 1,7 százalékkal és Lengyelországban 1,6 százalékkal. 

Februárban éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, 21,7 százalékkal.

A második legnagyobb növekedés Szlovákiában volt 16,5 százalékkal, majd Portugália következett 15,9 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Ausztriában volt 5,9 százalékos, Belgiumban 5,1 százalékos, illetve Cipruson és Finnországban egyaránt 2 százalékos. 

Magyarországon februárban havi szinten 1,5 százalékkal nőtt, éves összevetésben pedig 9,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az Eurostat által közölt adat szerint.