Nyakunkon a fűtési szezon - Így állnak a gáztárolók

Hírek4 órájaMTI

Már az időjáráson is érezni, hogy nyakunkon a hivatalosan október közepén kezdődő fűtési szezon. A hűvösebbre forduló napokban különösen jó hír, hogy Magyarország megfelelően felkészült a télre - mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a tárca Facebook-oldalán közzétett videójában.

Hozzátette: a családok nemcsak biztonságos ellátásra számíthatnak, hanem továbbra is Európában a legolcsóbban fűthetik otthonaikat. A háztartások zavartalan kiszolgálását a magas készletszint, a folyamatos importszállítások és a belföldi kitermelés együtt garantálják.

A megfizethető árakat pedig változatlan formában biztosítja a kormány a kontinensen egyedülálló, jól bevált intézkedéssel, a rezsicsökkentéssel. Az államtitkár közlése szerint a kiemelkedő kapacitású hazai tárolókban több mint 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre.

Az elérhető tartalék közel kétszeresen haladja meg a tavalyi egész éves lakossági fogyasztást. A betárolt mennyiség több az előző fűtési szezonban elhasználtnál is. Úgy látják, hogy az összesített éves gázfogyasztás az elmúlt időszak trendjét folytatva idén 8 milliárd köbméter alá csökkenhet.

A már hozzáférhető tartalékok tehát a tényleges éves szükséglet akár háromnegyedét is fedezhetik - tudatta.

Az ellátásbiztonságot erősíti a hosszú távú szerződéseknek megfelelő zökkenőmentesen zajló behozatal - mondta Steiner Attila. Jelezte, a Nemzetközi Energiaügynökség a közelmúltban tette közzé a világ gázellátásának biztonságát elemző jelentését.

Értékelésük szerint Magyarország 2024-ben hatékonyan csökkentette az ukrán tranzitnak való kitettségét, így egy esetleges leállás sem okozna azonnali ellátásbiztonsági kockázatot. Folyamatosan dolgoznak az ország önellátási képességeinek erősítésén is: az MVM Csoport már a tizedik kutat fúrja a két új kelet-magyarországi lelőhelyen.

Az Energiaügyi Minisztérium nyolc területre indított koncessziós eljárásokat szénhidrogén kutatására és kitermelésére.

A legfontosabb azonban az - mutatott rá -, hogy a háztartások az előttünk álló fűtési szezonban is számíthatnak a rezsicsökkentés nyújtotta védelemre. A magyar családok a hidegebb hónapokban is a már megszokott feltételekkel, Európa legalacsonyabb árain jutnak földgázhoz és áramhoz - hangsúlyozta a videóban az államtitkár.