Nyári iskolát és konferenciát szervez Budapesten a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet

Hírek2024. júl. 1.MTI

Nyári iskolát és konferenciát szervez a Simons Foundation együttműködésével a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet július elsejétől Budapesten, az Erdős Centerben - tájékoztatott a kutatóintézet.

A közleményben idézik Stipsicz András matematikust, a HUN-REN Rényi Matematikai Kutatóintézet igazgatóját, aki elmondta, hogy a kutatóintézet a Simons Foundation együttműködésével rendezi meg az Új struktúrák az alacsony dimenziós topológiában című nyári iskolát, amelynek keretében az alacsony dimenziós topológia témáiról és technikáiról lesznek előadások a Rényi Intézetben és a Gólyavárban július 1. és 5. között.Hozzátette: az eseményhez kapcsolódóan július 8. és 12. között konferenciát is szerveznek szintén az alapítvány támogatásával, a Rényi Intézet által alapított és fenntartott Erdős Centerben.

A közleményben felidézik: a Simons Foundation alapítványt a közelmúltban elhunyt kiváló matematikus, üzletember Jim Simons hozta létre. Az 1938-ban született James Harris Simons a legjobb amerikai egyetemeken tanult matematikát, a vietnami háború idején pedig kódtörőként dolgozott.

A Stony Brook Egyetemen - a New-York-i Állami Egyetem egyik kampuszán - volt tanszékvezető, amikor átnyergelt az üzleti életre, ahol aztán a kvantitatív befektetések "királyává", minden idők legsikeresebb alapkezelőjévé vált - fogalmaznak a közleményben. A Renaissance Technologies hedge fund 1978-as megalapításával innovatív módszerekkel kezdett kereskedni, az algoritmusokat és matematikai modelleket egyedülállóan használva.