Nyílt bankolásra épülő alkalmazást fejlesztett a Gránit Bank

Hírek2021. márc. 27.MTI

Új típusú, nyílt bankolásra épülő alkalmazást fejlesztett és vezetett be a Gránit Bank - közölte a pénzintézet az MTI-vel pénteken.

Közleményükben kiemelik: az azonnali fizetési rendszer lehetőségeire alapozó FairPay olyan fizetési megoldás, amelyet banktól függetlenül minden online bankoló használhat. A fejlesztés első ütemben egy QR-kód-generáláson és beolvasáson alapuló fizetési forma. A közlemény szerint ennek alkalmazása a kiskereskedelemben lenne előnyös, ugyanis jóval kisebb díjakkal terhelné a kereskedőket, mint a jelenleg elsődleges bankkártyás fizetési megoldás.

Az innovációt a 2019 szeptemberében hatályba lépett uniós irányelv, a PSD2 (pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított irányelv) tette lehetővé - ismertetik a közleményben. Ennek értelmében a bankok kötelesek megnyitni a folyószámla-vezetési rendszerüket külső szolgáltatók előtt.

A szolgáltató és a banki informatika között szabványos hozzáférés (Application Programming Interface, API) biztosítja az összeköttetést.

A közleményben megjegyzik: Európában már több hasonló fizetési szolgáltatással lehet találkozni, amelyek piaci megjelenésük óta erős ütemben terjednek. Hollandiában például már az iDeal szolgáltatást alkalmazók teszik ki a volument tekintve az online fizetések több mint 50 százalékát. A Gránit Bank ismerteti: a FairPay létrehozásának 783 millió forintos összköltségéhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázat útján 380,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.